Dogodilo se na današnji dan – 29. maj

0
1695
29. maj
29. maj

 

29. maj

1453. – Turci su osvojili Carigrad; taj događaj ujedno je označio kraj Vizantijskog carstva.

1500. – Poginuo je portugalski moreplovac Bartolomej Dijaz, kada je njegov brod u blizini Rta dobre nade na krajnjem jugu Afrike potonuo usled jake bure.

1839. – Uspostavljeni su diplomatski odnosi između Srbije i Velike Britanije.

1874. – Sadašnji ustav Švajcarske stupa na snagu.

1875. – Rođen je srpski pisac Svetozar Ćorović, koji je u Mostaru 1896. s Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo list „Zora“, u kojem je ostvario plodan pripovedački i urednički rad. Bio je među vodećim srpskim nacionalistima koji su predvodili akcije protiv okupatorskog austrougarskog režima u Bosni i Hercegovini. U Prvom svetskom ratu je interniran i potom mobilisan. Otpušten je pošto je oboleo i 1919. je umro. U svojim pripovetkama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovini, pišući neposredno, stilom koji se odlikuje živopisnošću i lakoćom kazivanja. Dela: romani „Stojan Mutikaša“, „Ženidba Pere Karantana“, „Majčina Sultanija“, zbirke pripovedaka „U časovima odmora“, „Moji poznanici“, „Brđani“, drame „Zulumćar“, „On“, „Adam-beg“, „Ajša“.

1879. – Rođen je srpski pisac Kosta Abrašević, radnički pesnik koji je, budući pripadnik srpske socijaldemokratije, i poeziju shvatao kao sredstvo za postizanje socijaldemokratskih ciljeva. Njegovi umetnički neuobličeni stihovi – što u prvom redu valja pripisati činjenici da je stvarao izuzetno mlad (umro je u 19. godini) – prožeti su ljubavlju prema trudbenicima. Ime Abrašević nose mnoga kulturno-umetnička društva u Srbiji. Pesme: „Zviždi vetre“, „Svet je nama otadžbina“, „Bratstvo“, „Crvena“.

1917. – Rođen je najmlađi američki predsednik, Džon Fidžerald Kenedi. Za predsednika SAD-a izabran je 1960, a već je 1963. poginuo u atentatu u Dalasu.

1928.Fric fon Opel dostiže brzinu od 200km/h u ekperimentalnom raketnom automobilu.

1943. – Na Sutjesci se u Drugom svetskom ratu deo partizanskih jedinica i Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije probio iz obruča 130.000 nemačkih, italijanskih, bugarskih i hrvatskih vojnika, koji su u Petoj neprijateljskoj ofanzivi (nemački naziv „Operacija Švarc“) pokušali da unište glavninu partizanskih snaga.

1985. – U Briselu je na fudbalskom stadionu „Heysel“, u sukobu engleskih i italijanskih navijača, 39 lica izgubilo život, a preko 500 je bilo povređeno. Nakon ovog incidenta, engleskim klubovima je sledećih pet godina bilo zabranjeno učešće na evropskim takmičenjima.

1990.Boris Jeljcin je izabran za predsednika Rusije.

1991.Crvena zvezda je osvojila 36. Kup Evrope u fudbalu.