Dogodilo se na današnji dan – 3. maj

0
931
3. maj

 

3. maj

3. maj

1469. – Rođen je Nikolo Makijaveli, florentinski političar, mislilac, pisac i istoričar. U delu „Vladalac“ izneo je svoja diplomatska iskustva, kao i mišljenje da vladar treba da upravlja u interesu državnog apsolutizma, bez obzira na to hoće li će cilj postići zakonom ili silom, jer „cilj opravdava sredstva“.

1494.Kristofer Kolumbo je otkrio Jamajku. Nazvao ju je St Iago.

1898. – Umro je srpski književni i pozorišni kritičar i istoričar književnosti Svetislav Vulović, profesor Velike škole u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najuticajnijih srpskih književnih kritičara u 19. veku. Napisao je kritičke studije večne vrednosti o srpskim pesnicima romantičarima: Petru II Petroviću Njegošu, Simi Milutinoviću Sarajliji, Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću.

1937.Margaret Mičel je dobila Pulicerovu nagradu za roman „Prohujalo sa vihorom“.

1946.Međunarodni vojni sud u Tokiju otpočeo je sa radom.

1952.Na Severni pol je sleteo prvi avion.

1968. – U Parizu su se žestoko sukobili studenti i policija, što je označilo početak jednomesečnih demonstracija, koje su zahvatile još neke evropske zemlje, uključujući Jugoslaviju.

1991. – U rodno selo Lelić kod Valjeva prenete su mošti episkopa Srpske pravoslavne crkve Nikolaja Velimirovića, izuzetnog besednika, doktora teologije i filozofije, koji je 1956. umro u jednom ruskom manastiru u SAD-u. Prvi svetski rat proveo je na Zapadu kao izaslanik srpske vlade, a u Drugom je zatočen u nacistički koncentracioni logor. Posle oslobođenja Jugoslavije, ostao je u emigraciji kao nepomirljivi protivnik režima Josipa Broza.

1997.Gari Kasparov otpočinje šahovski meč sa IBM-ovim super komjuterom „Deep Blue“.