Dogodilo se na današnji dan – 4. jun

0
1845
4. jun

4. jun

4. jun

780. p. n. e.Prvo potpuno pomračenje Sunca pouzdano su zabeležili Kinezi na današnji dan.

1647. – Engleska vojska je uhapsila kralja Čarlsa I, nakon čega ga je revolucionarni sud osudio na smrt i dve godine kasnije pogubio.

1784.Gospođa Thible je prva žena koja je letela u balonu.

1859. – Rođen je srpski slikar Paja Jovanović, predstavnik akademskog realizma, član Srpske akademije nauka, prvi srpski slikar koji je stekao evropsku reputaciju. Najveći deo života proveo je u Beču, gde je umro 1957. Bio je izvanredan poznavalac slikarskog zanata i inspirisao se srpskom nacionalnom istorijom. Naslikao je velike ikonostase u Sabornoj crkvi u Novom Sadu i crkvi u Dolovu i portretisao više vladara i crkvenih dostojanstvenika. Radio je i folklorne i istorijske kompozicije, uključujući „Seobu Srba“, „Proglašenje Dušanovog zakonika“, „Takovski ustanak“, „Mačevanje“, „Kićenje neveste“.

1884. – Rođen je srpski pisac Milutin Uskoković, autor lirskog temperamenta, u čijim se delima sukobljavaju romantizam i moderno shvatanje sveta. Završio je prava u Beogradu i doktorirao u Ženevi. Prilikom povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu 1915, izvršio je samoubistvo. Pokušao je da stvori tzv. beogradski društveni roman, ulazeći u dramatične sudare ličnosti s gradskom sredinom, ali je više prikazivao unutrašnja stanja intelektualaca nego kompleksnu sliku vremena. Dela: romani „Došljaci“, „Čedomir Ilić“, zbirka pripovedaka „Kad ruže cvetaju“, crtice „Pod životom“, „Vitae fragmenta“.

1896.Henri Ford je provozao svoj prvi model automobila ulicama Detroita.

1940. – Britanska mornarica je završila sa evakuisanjem 234.000 engleskih i 112.000 francuskih vojnika iz Denkerka za samo šest dana, i to pored žestokih i neprekidnih nemačkih napada i bombardovanja. U operaciji je učestvovao veliki broj brodova i motornih čamaca svih kategorija.

1964. – Svetska turneja Bitlsa otpočinje koncertom u Kopenhagenu, u Danskoj.

1989. – Održani su prvi slobodni izbori u istočnoj Evropi za 40 godina. Bili su to izbori u Poljskoj.