DOŠAO I TAJ DAN: Danas Kinezima prodajemo Železaru

Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil (interancionalno ime HBIS) potpisaće danas ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik Hestila, Ju Jong.

0
1675
HBIS / Hestil
HBIS / Hestil
HBIS / Hestil
HBIS / Hestil

Ugovor o prodaji Železare Smederevo kineskoj kompaniji Hestil (interancionalno ime HBIS) potpisaće danas ministar privrede Srbije Željko Sertić i predsednik Hestila, Ju Jong.

Potpisivanju kupoprodajnog ugovora u smederevskoj čeličani prisustvovaće premijer Srbije Aleksandar Vučić, predstavnici diplomatskog kora i mnoge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje.

Hestil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra koju je Vlada Srbije prihvatila 5. aprila.

Dokazati poreklo čelika

Vlada Srbije će posle prodaje Železare morati da Evropskoj komisiji dostavlja dokaze da se iz Srbije ne „prekpakuje“ čelik iz Kine koji se u svetu prodaje po damping cenama i narušava konkurenciju na tržištu EU.

Takođe, po propisima EU zabranjeno je da država finansijski pomaže čeličane.

Budući vlasnik Železare planira da u tu fabriku investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.
Hestil je najveći proizvođaččelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona i zapošljava u svetu više od 120.000 radnika.
Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Poslovni prihodi te grupacije iznosili su 43,7 milijardi dolara u 2015. godini, a ukupna dobijena sredstva su bila 53 milijarde dolara.

He stil ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong.

Ta kineska kompanija ima i većinski udeo u Duferku, koji ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.

Železara Smederevo je od 2012. godine u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju-es stila koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da redovno pravi gubitke.