Želvoz – Nepodobnima sleduje brigada za farbanje

0
2457
Želvoz

Sindikat fabrike vozova Želvoz iz Smedereva zatražio je juče od Ministarstva rada i socijalne politike i Inspektorata za rad da primora rukovodstvo preduzeća da prestane sa, kako kažu, grubim kršenjem zakona kojim je poslodavac naterao 74 radnika, od inženjera do pekara, da čiste i farbaju fabričke pogone, zbog toga što su odbili da odu iz firme uz znatno manje otpremnine od onih koje im je država obećala.

Želvoz - Brigada za farbanje

Prema rečima Saše Milovanovića, predsednika sindikata, direktor Želvoza Novica Davidović formirao je takozvanu Brigadu za uređenje unutrašnjih i spoljnih površina i u nju prebacio sve zaposlene koji su tražili da se vrate na posao nakon što je država odlučila da im ne isplati prethodno dogovorene otpremnine.

– Prema prvom programu otpremnina, za koji su radnici mogli da se prijave do 20. januara prošle godine, bile su predviđene naknade od 5.000 evra za radnike koji imaju do 15 godina radnog staža, dok su oni koji su blizu penzije, mogli da računaju na 3.500 evra. Za taj program se prijavilo 444 radnika, posle čega je Vlada rekla da odustaje od programa, jer u budžetu nema dovoljno novca za isplatu otpremnina. Usledili su brojni protesti oštećenih radnika, nakon kojih je tadašnji gradonačelnik Smedereva predložio da se proda deo fabrike kako bi se obezbedio novac za otpremnine. Rok za prijavu za taj drugi program bio je 1. april i tada se prijavilo 464 radnika – objašnjava Milovanović. Međutim, nove otpremnine su, kako kaže, bile minimalne, pa su zaposleni sa manje od 15 godina radnog staža dobijali manje od 2.000 evra, ali je program odgovarao onima pred penzijom, kojima je sledovalo i do 7.000 evra.

Rezultat je bio da je 74 radnika, koji su tražili otpremnine u okviru prvog Vladinog programa i koji su do tada sve vreme bili na plaćenom odsustvu, čekajući svoj novac, sada tražilo da se vrate na svoja radna mesta, pošto im male otpremnine nisu odgovarale. Direktor Želvoza je, kako kaže Milovanović, na to reagovao tako što ih je sve, nevezano od njihovih sposobnosti i stručne spreme, prebacio u novoformiranu „brigadu“ za farbanje pogona.

– Tim radnicima su ponuđeni aneksi ugovora o radu, kojim se premeštaju na ta nova radna mesta, uz upozorenje da im, ako ne potpišu, sledi otkaz. Imamo primer žene koja je prehrambeni inženjer, kojoj je dato da farba ograde, mašinskom tehničaru koji nema veze sa molerajem je takođe data četka, dok su dvojici ljudi koji iz medicinskih razloga ne smeju da dižu ništa teže od 12 kilograma dali kante s farbom u ruke. To je protivzakonito. Radnici se mogu raspoređivati samo na poslove koji su u skladu sa njihovom stručnom spremom, kvalifikacijom i obučenošću, kao i rešenjem o zdravstvenom stanju – tvrdi Milovanović, koji se zbog toga obratio inspekciji rada.

Prema njegovim rečima, danas bi trebalo da bude održan sastanak sa nadležnim načelnikom inspekcije rada, posle čega se očekuju mere za rešavanje ovog problema.

Rukovodstvo Želvoza juče nije bilo dostupno za komentar.

Izvor: Danas