Gradonačelnici Smedereva 15 meseci zatvora

0
1941
Jasna Avramović
Jasna Avramović

Posle osam godina suđenja Jasni Avramović, gradonačelnici Smedereva, za primanje mita kao lekar, prvostepena osuda „neće opstati”, – tvrdi odbrana.

Jasna Avramović
Jasna Avramović

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović oglašena je krivom za produženo krivično delo primanja mita u vreme dok je radila kao lekar infektolog. Osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana i tri meseca, odlučilo je sudsko veće Višeg suda u Smederevu kojem je predsedavao sudija Dragoslav Milanović. U kaznu će biti uračunato vreme koje je provela u pritvoru nakon hapšenja, od 5. oktobra do 4. novembra 2005. godine. Presudom je Avramovićevoj oduzeta i imovinska korist od 144.000 dinara koje mora da uplati u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude.

Sudija Milanović je objasnio da je Jasna Avramović oglašena krivom za dokazano krivično delo u odnosu na četiri pacijenta, dok kod troje optužba nije dokazana. Odbijena je optužba za produžena krivična dela zloupotrebe službenog položaja i zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem. Sudija je takođe objasnio da je u odnosu na Jasnu Avramović primenjen blaži krivični zakon koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela za koje je predviđena kazna od jedne do deset godina, te da je po sadašnjem, na koji se pozivalo tužilaštvo, za isto delo zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Obrazlažući presudu, sudija Milanović je rekao da je sudsko veće analiziralo ceo tok postupka i da nije pronađeno ništa nezakonito što bi ukazivalo na prinudu, pretnju i iznudu iskaza u policiji i istrazi, na šta se odbrana pozivala tokom celog postupka.

– Svi izvedeni dokazi u vezi sa opticajem novca – kako vam je predavan, koje ste vi radnje preduzimali da bez pregleda dajete dijagnoze, opredelili su veće da postoje bitni elementi produženog krivičnog dela primanja mita, objasnio je predsednik sudskog veća.

Veliki protok vremena i činjenica da Avramovićeva nije osuđivana uzeti su kao olakšavajuće okolnosti.

Branilac Jasne Avramović, advokat Petar Petrov najavio je žalbu Apelacionom sudu.

– Sudija se nije osvrnuo ni na jedan dokaz relevantan za odlučne činjenice i verujem stopostotno da ovakva presuda neće opstati – izjavio je Petrov.

Napuštajući sudnicu gradonačelnica Jasna Avramović okrenula se ka sudskom veću i dobacila: „Sram vas bilo.”

Ovaj sudski proces u martu je ušao u osmu godinu. Jasna Avramović uhapšena je u oktobru 2005. dok je bila predsednik opštine. U pritvoru je provela 29 dana, nakon čega je na referendumu smenjena sa funkcije. Optužnicu je 2006. godine podiglo tadašnje Okružno tužilaštvo koje je teretilo da je od 1999. do 2001. godine, dok je bila načelnik infektivnog odeljenja smederevske bolnice, sačinila lažnu medicinsku dokumentaciju za koju je dobijala novac, i pojedincima omogućila pravo na invalidsku penziju. Suđenje je počelo godinu dana posle. Od 2008. do 2012. bila je zamenik gradonačelnika, a potom je izabrana za gradonačelnicu kao lider grupe građana „Pokret za Smederevo” koji je ubedljivo pobedio na lokalnim izborima. Prošle godine je prešla u Srpsku naprednu stranku i njen je poverenik u Smederevu.

Izvor: Politika