Kamaraš: Potpisani novi kolektivni ugovori u Železari

0
2649
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš

Novi kolektivni ugovor sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u Železari Smederevo potpisan je na period od tri godine, potvrdio je direktor HPK Menadžment Peter Kamaraš.

„Ne znam sve detalje vezane za kolektivni ugovor. Dogovorio sam sa sindikatima na početku ovog kolektivnog pregovaranja, iako nisam pregovarao lično, da ćemo povećati plate na nivo koji je bio 2011. godine, a detalji se vezuju i moraju biti vezani za finansijsku situaciju u fabrici“, rekao je Kamaraš za FoNnet.

On je izrazio želju da odmah poveća zarade, ali kako je ocenio, to bi ugrozilo put ka profitabilnosti.

„U tom delu sam saglasan sa sindikatima, čim naša finansijska situacija to dozvoli, mi ćemo povećati zarade. Generalni i izvršni direktor za finansije su pregovarali i oni će dati sve informacije kada se poboljša finansijska situacija i kada budemo u prilici da povećamo zarade“, objasnio je Kamaraš.

„Što se mene lično tiče, u redu je povećanje, kao i zaposlenima i tu smo na istoj strani. Problem su finansijske institucije i banke koje traže da se prvo vidi profit, da se dokaže da bi stvari mogle da krenu napred“, dodao je on.

Kamaraš je ocenio da su sindikati u pregovaračkom procesu postavili fabrički interes iznad ličnog, na čemu im je zahvalan.

Kako je FoNetu potvrđeno iz više izvora, novi kolektivni ugovor u Železari Smederevo na snazi je od 1. juna 2015. godine.

Sindikati se po ovom pitanju nisu oglašavali.