Kineski predsednik stigao u Smederevo

0
2320
Kineski predsednik Si Đinping u Smederevu
Kineski predsednik Si Đinping u Smederevu

Trećeg dana posete Srbiji kineski predsednik Si Đinping nalazi se u poseti Železari Smederevo, koju bi do kraja juna trebalo da preuzme kineska kompanija Hestil.

Poseta železari bi, kako navode agencije, trebalo da bude „kruna posete“ Si Đinpinga Srbiji.

Kineski predsednik Si Đinping u Smederevu
Kineski predsednik Si Đinping u Smederevu

Kineski predsednik je u Železaru stigao sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a domaćin im je predsednik vlade Aleksandar Vučić. Na dočeku u Smederevu ima više od 10.000 ljudi, javlja RTS.

Svečanosti u Smederevu prisustvuju i članovi Vlade, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Interesovanje medija za posetu Sija Železari je veliko, i već pre sedam sati su se novinarske ekipe iz Srbije, Kine, ali i svetskih redakcija okupile u Palati Srbija odakle su organizovano prevezeni u Smederevo.

Zbog ove posete, autoput od Beograda do Smedereva, privremeno je bio zatvoren, a i kada je ponovo otvoren za saobraćaj, raspoređeni su policajci koji obezbeđuju tu rutu zbog prolaska kineskog predsednika.

Autoput ukrašen kineskim i srpskim zastavama do Smedereva
Autoput ukrašen kineskim i srpskim zastavama do Smedereva

Na svečanosti se premijer i gosti obraćaju radnicima.

Obraćanje premijera građanima
Obraćanje premijera građanima

Premijer Srbije, predsednici Srbije i Kine, kao i menadžment Železare, tokom posete, obići će halu Tople valjaonice, kao i menzu u krugu fabrike.

Ranije danas Si Đinping je položio venac na spomenik Neznanom junaku na Avali i potom se upisao u spomen-knjigu.

Kineski predsednik Si Đinping polaže venac na Spomeniku Neznanom Junaku na Avali
Kineski predsednik Si Đinping polaže venac na Spomeniku Neznanom Junaku na Avali

Predsednik Si je juče, drugog dana zvanične posete, imao i odvojene razgovore sa predsedikom Nikolićem, premijerom Vučićem i predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Predsednici dve zemlje potpisali su i zajedničku izjavu o upostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, a potpisan je i 21 sporazum o saradnji.

Predsednik Si Đinping ocenio je da njegova poseta Srbiji i potpisani sporazumi odnose dve zemlje postavljaju na jedan viši nivo, navodeći da je Srbija za Kinu iskren prijatelj i pouzdan partner.

Si je u petak doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, a prvog dana su položeni venci na mestu kineske ambasade srušene u NATO bombardovanju, položen kamen temeljac za Kineski kulturni centar, otkriven spomenik Konfuciju, tabla novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Za izveštavanje o poseti predsednika Kine Srbiji akreditovano je više od 800 novinara, snimatelja i fotoreportera.

„Početak nove ere u razvoju Smedereva“

Dva meseca od potpisivanja kupoprodajnog ugovora u žŽelezari „Smederevo“ rade obe peći, a već su počele i tehnološke i organizacione promene.

„Hestil“ se obavezao da će u novi pogon investirati 300 miliona evra, a kineska kompanija, takođe, najavljuje novu stabilnu etapu poslovanja srpske čeličane – povećanje proizvodnje, smanjenje troškova, nove investicije i proizvode.

„Do kraja ove godine, mi ćemo raditi na strateškim planovima, a od 2017. godine treba da počne proizvodnja. Nadam se da ćemo do kraja 2017. postići maksimalni proizvodni kapacitet, a to je oko dva miliona tona čelika“, rekao je predsednik „Hestila“ Ju Jong u subotu na ceremoniji potpisivanja ugovora o prodaji Železare Smederevo.

Predsednik Nezavisnog sindikata metalaca ŽŽelezare Mileta Gujaničić ističe da je „Hestil“ jedna moćna kompanija, u kojoj je sve uređeno do poslednjeg detalja.

„Neššto na čemu oni rade, usavrššavaju i neššto za čim će Evropa imati potrebe je zeleni čelik i to će raditi našša čeličana“, ističe Gujaničić, preneo je RTS.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović izjavila je da poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Smederevu predstavlja istorijski događaj za taj grad, ističući da razvoj smederevske industrijske zone ne bi bio moguć bez podrške premijera Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Ona je rekla da poseta kineskog predsednika za Smederevo predstavlja početak nove ere u privrednom razvoju grada.

Avramovićeva je rekla da u Smederevu sada vlada neka čudna atmosfera, jer je, kako napominje, „to zaista istorijski događaj“.