Lekari: Trovanja u Smederevu je ipak bilo!

0
2145
Lekari opšte bolnice u Smederevu
Lekari opšte bolnice u Smederevu

Lekari Opšte bolnice „Sveti Luka“ saopštili su na konferenciji za novinare da ostaju pri ranijim tvrdnjama da su pacijenti, koji su masovno tražili pomoć tokom dva dana „Smederevske jeseni“, imali simptome trovanja kao i da su svi zbrinuti i izlečeni. Od 6. do 11. septembra u bolnicu je primljeno 138 pacijenata – od toga 74 na Urgentno-prijemni blok, 21 na Dečije odeljenje, 35 na Infektivno odeljenje i osam trudnica na Ginekologiju – izjavio je dr Goran Kuljanin, direktor Opšte bolnice.

Lekari opšte bolnice u Smederevu
Lekari opšte bolnice u Smederevu

Načelnik Infektivnog odeljenja Dehar Dehari je kazao da je pacijenata sa znacima intoksikacije bilo i pre i posle „Smederevske jeseni“. Lekari podsećaju da je epidemiju proglasio ZZJZ Požarevac na osnovu izveštaja o broju pacijenata. Pomoćnica direktora i načelnica Neonatologije dr Mira Matić Perić izjavila je da je dokumentacija o pacijentima, na zahtev tužilaštva, predata policiji.

– Došla su dva inspektora za privredni kriminal tražeći dokumentaciju. Ja sam odbila da dam bez naloga tužilaštva, koji su kasnije doneli. Prvi put za 31 godinu karijere desilo se da dođe policija – kaže dr Matić-Perić.

Zbog informacija da li je bilo pritisaka na lekare da ne daju izjave novinarima tokom epidemije, direktor bolnice dr Goran Kuljanin je rekao da „on nije imao pritiske iz Gradske uprave“, ali je njegova zamenica rekla da ih je bilo.

GUŠENJE MEDIJA
UDRUŽENJE novinara Srbije (UNS) protestuje zbog izjave gradonačelnice Jasne Avramović da će „tužiti sve medije koji su pisali o epidemiji u ovom gradu“ kao i da će „novinari morati na sudu da kažu odakle im informacije o obolelima“. UNS ističe da je taj postupak klasičan primer pokušaja nosilaca javne funkcije da na novinare svali odgovornost koja je objektivno u nadležnosti vlasti Smedereva.

Izvor: Večernje novosti, J. Ilić