Kinezi ovih dana preuzimaju ŽŽelezaru Smederevo, ali bez Kamarašša

0
1678
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš

Ni tri dana nije prošlo od kad je prvi čovek „HPK-inženjeringa“ Peter Kamaraš izjavio da mu pozicija u smederevskoj Železari nije ugrožena dolaskom Kineza i da oni računaju na njega, a stigla je objava o njegovoj smeni, i to neposredno pred preuzimanje čeličane od strane kineskog Hestila.

Preuzimanje, koje bi trebalo bi da se okonča ovih dana, proći će, kako stvari stoje bez Kamaraša, a novi direktor će biti Ivan Milošević.
Do ovog obrta je došlo, jer se ispostavilo da Kamaraš veći problem ima s partnerima u Srbiji, budući da nije ispoštovao ono na šta se ugovorom obavezao, pa je Skupština Železare Smederevo danas donela jednoglasnu odluku o raskidu ugovora sa njegovim „HPK inženjering BV“ i „HPK Menadžment doo“ .

Iz Železare podsećaju da je ugovor potpisan 21. marta 2015, a „zbog neispunjavanja i povreda ugovornih obaveza od strane druge ugovorne strane“, izglasano je da bude raskinut.

Kamaraš je nedavno, u izjavi za list „Politika“, rekao da će njegova firma ostati u čeličani i posle formalnog preuzimanja koje treba da se dogodi krajem juna, početkom jula.

– Naravno da će „Hestil“ postaviti svoje ljude koji će donositi odluke. Postoji nekoliko razloga za to zašto ćemo mi biti deo menadžmenta. Naši rezultati su spektakularni – dodao je Kamaraš za taj list.

Kineska kompanija Hestil, koja je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o kupovini Železare Smederevo za 46 miliona evra, trebalo bi, kako je planirano, da preuzme srpsku čelicanu, do kraja juna.

To je u skladu s predvidjenim prelaznim periodom od dva meseca, dogovorenim krajem aprila kada su ministar privrede Željko Sertić i predsednik Hestila Ju Jong potpisali ugovor o prodaji.

Analitičari su tada redom isticali da će, nakon preuzimanja smederevske čeličane od strane kineskog partnera, rast privrede Srbije biti i veći nego što je planirano, da će svih 5.050 radnika zadržati radna mesta, a da će biti otvorena i nova.

Potpisivanje ugovora o prodaji inicijalno je dogovoreno nakon što je u novembru 2015. delegacija Srbije predvodjena premijerom Aleksandrom Vučićem posetila Kinu.