Cene nas ubijaju, ali ići ćemo kao raketa

“Cene bakra i čelika ubijaju nam RTB Bor i (Železaru) Smederevo. Bukvalno nas uništava. Sa Borom imamo problema, Razgovarao sam sa svima u SAD, ali šta vredi kad je cena sad 4.300 dolara a bila je 9.000 pre pet godina”, kazao je Vučić.

0
1283
Železara Smederevo
Železara Smederevo

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da su pregovori sa kineskom kompanijom Hbis u vezi sa Železarom Smederevo od najvećeg strateškog značaja.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

„Ukoliko dogovor sa kineskom kompanijom Hbis u vezi sa Železarom Smederevo bude zaključen u maju, rast BDP-a ove godini mogao bi da bude čak 2,5 odsto, a u 2017. više od četiri odsto”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

„Pregovori s kineskim Hbisom su od najvećeg strateškog značaja za Srbiju, i ja se nadam da do kraja maja možemo da očekujemo zaključenje dogovora“, rekao je Vučić.

Premijer je poručio da ukoliko vlada uspe u tome, rast u ovoj godini će biti i veći od 2,5 odsto, što bi, prema njegovim rečima, bilo ogromno iznenađenje.

Vučić je naveo da nam mnogo problema nanosi globalno loša ekonomska situacija, pogotovo cene sirovina, koje su enormno pale.

„Cene bakra i čelika ubijaju nam RTB Bor i (Železaru) Smederevo. Bukvalno nas uništava. Sa Borom imamo problema, Razgovarao sam sa svima u SAD, ali šta vredi kad je cena sad 4.300 dolara a bila je 9.000 pre pet godina”, kazao je Vučić.

„Imaćemo muka ali preduzimamo mere i očekujemo rast. Predviđaju nam rast od 1,8 odsto BDP-a, a ja vam kažem ići ćemo preko 2 i preko 2,5 odsto. 2017. Ići ćemo kao raketa na preko 4 odsto BDP-a rasta”, naveo je premijer.

Na pitanje kakav bi status aranžmana sa MMF bio u slučaju raspisivanja i republičkih izbora, Vučić je rekao da ni za živu glavu ne bi ulazio u reviziju aranžmana sa tom finansijskom institucijom i da je to jedan od razloga zašto još nije doneta odluka o raspisivanju i tih izbora.

Takođe, dodao je, vlada je već u ovoj godini odvojila u budžetu 1,5 milijardi za podsticanje preduzetništva, što je, kako je primerio, tri puta više nego u prethodnoj godini. „Spremni da odvojimo jos pola milijarde, i time podstičemo preduzetništvo“, rekao je.

Govoreći o dobrim rezultatima do sada, premijer je pomenuo smanjenje docnje u otplati kredita i veću kreditnu aktivnost.

Takođe, dodao je, u januaru je već uplaćeno u budžet 13,1 milijarda dinara od operatera.

„Telekom Srbija, Telenor i Vip uplatili su taj novac za digitalni frekvencijski spektar. Obično je nemoguće da u januaru budete u suficitu, ali uspeli smo da taj mesec bude stabilan i da imamo i značajan suficit iako je to jedan od najtežih meseca u godini”, rekao je Vučić.

Kada je reč o turizmu, on je rekao da se očekuje napredak.

„Sa vaučerima ćemo odmah da krenemo i sa privlačenjem svih gostiju iz sveta. Imaćemo mnogo više da ponudimo”, uveren je on, ističući da u toj oblasti očekuje rast preko 12-13 odsto.