„Komiko Oil“ ne odustaje od rafinerije

0
1154
Komiko Oil

Konzoricijum „Komiko oil“ obavestio je čelnike Smedereva da postoji mogućnost da nekoliko dana kasni uplata za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije.

Kompanija ne odustaje od investicije, izjavio je gradonačelnik Predrag Umičević.

Prema ugovoru o zakupu uplata treba da bude do 26. juna, a danas je stigla elektronska poruka da će kompanija kasniti s ispunjavanjem te obaveze.

Čelnici u gradskoj vlasti – gradonačelnik Predrag Umičević, predsednik skupštine Branče Stojanović (SPS) i zamenica gradonačelnika Jasna Avramović (grupa gradjana Pokret za Smederevo), po prijemu poruke razmatrali su novonastalu situaciju.

U slučaju produženja roka za uplatu zakupa potrebno je sačiniti ankes ugovora, za šta treba saglasnost Skupštine Smedereva.

„Oni su nas danas pismeno obavestili da zbog bankarske procedure postoji mogućnost da se kasni par dana. To upšte ne čudi u ovim ekonomskim uslovima kada su banke opreznije dok je rok od 60 dana relativno kratak za tako veliku investiciju„, rekao je on.

Umičević je rekao da je CMS, advokatska kancelarija iz Londona koja predstavlja kompaniju Komiko oil, stavio nekoliko primedbi na ugovor koji je prihvatila gradska skupština posle tri i po godine većanja.

„Bitno je da su potvrdili da ne odustaju od investicije, što je jako važno posle odlaska ‘Ju-Es stila’ iz smederevske železare i ‘Grampeta’ iz ‘Želvoza’. Čekali su nas tri i po godine, pa ako i mi sačekamo još neki dan, nije ništa strašno, naglasio je on.

Prema rečima Umičevića, nije u pitanju odlaganje uplate za zakup zemljišta u mesecima već u danima i očigledno je da „Komikooil“ čeka u banci odgovore, verovatno da dobiju određene dozvole i garanciju.

Gradonačelnik Smederava očekuje da će izgradnja rafinerije vredne 250 miliona dolara početi u septembru ili oktobru 2012. godine.

Ugovor o izdavanju zemljišta u zakup kompaniji „Komik Oil“, za izgradnju rafinerije u Smederevu, potpisan je 25. aprila u Smederevu, a rok za uplatu novca ističe 26. juna.

Izgradnja rafinerije, kako je istaknuto prilikom potpisivanja ugovora, je najvećoj grinfild investiciji u Smederevu u poslednjih 30 godina.

Na izgradnji rafinerije biće angažovano oko 2.000 ljudi, a trajno će biti zaposleno oko 550 radnika.

„Komiko oil“ se obavezao da će rafinerija biti izgrađena u roku od 36 meseci, a kako je planirano proizvodiće gorivo u skladu sa standardima Evropske unije, a većina derivata biće namenjena izvozu.

Gradska uprava je tražila da zakupac prvo plati zakup pa posle uknjiži 113 hektara na korišćenje 99 godina, a zakupac je hteo obrnut postupak.

U budžet grada trebalo bi da bude uplaćeno i oko 4,5 miliona evra za uređenje građevinskog zemljišta gde biti izgrađena rafinerija.

Izvor: BETA