„Komiko oil“ kasni sa uplatom

0
1446
Komiko Oil

Kompanija „Komiko oil“ saopštava da do 26. juna, kada ističe rok, ne može da plati zakup zemljišta za gradnju rafinerije u Smederevu. Međutim, navode da ne odustaju od investicije i gradu nude da za svaki dan kašnjenja plate kamatu. Kako ugovor ne predviđa odlaganje uplate, o tome treba da se izjasni Skupština grada. Lokalna vlast, ipak, još nije formirana.

Komiko OilAmeričko-holandska kompanija „Komiko oil“ saopštila je da do 26. juna ne može da plati zakupninu zemljišta za gradnju rafinerije u Smederevu. Tog dana ističe rok za plaćanje zakupnine, a čelnici kompanije kažu da ne odustaje od investicije i za svaki dan kašnjenja nude da plate zateznu kamatu.

Ugovor ne predviđa odlaganje uplate, pa bi o tome trebalo da se izjasni Skupština grada. Međutim lokalna vlast još uvek nije formirana.

Prema ugovoru koji je potpisao sa gradom, „Komiko oil“ treba da plati 652 miliona dinara za zakup zemljišta u industrijskoj zoni Smedereva. U američko-holandskom konzorcijumu kažu za RTS da će zakupninu platiti u narednih 10 do 15 dana.

„Zbog složene procedure, koja se zahteva u međunarodnim finansijskim institucijama, u pogledu odobrenja sredstava predviđenih za ovu investiciju, ne možemo da ispoštujemo rok od 60 dana“, kaže zamenik direktora „Komiko oila“ Radomir Radivojević.

„Kompanija ostaje pri investicionom planu, koji će biti sproveden, a za svaki dan zakašnjenja u pogledu plaćanja zakupnine biće plaćena zakonska zatezna kamata koja se obračunava u toj situaciji, o čemu je danas grad i obavešten“, objašnjava Radivojević.

Samo smederevska skupština može da odluči da li pristaje na kašnjenje uplate investitora, a gradonačelnik Smedereva Predrag Umičević, koji je i potpisao ugovor, smatra da investiciju treba zadržati.

„Građani već teško žive zbog situacije u Železari. Nadležne službe će razmotriti da li ima pravnih mogućnosti da se inevestitoru odloži rok za uplatu, bez sazivanja Skupštine“, kaže Umičević.

Zamenica gradonačelnika Jasna Avramović, čiji je Pokret za Smederevo pobedio na lokalnim izborima, smatra da treba postupiti po zakonu. „Grad se u ovom trenutku ne može izjasniti da li prihvata ili ne prihvata kašnjenje. Organ koji može da prihvati kašnjenje jeste Skupština, koja je i donela odluku o potpisivanju ugovora i odredila termine za uplatu“, objašnjava Avramovićeva.

Avramovićeva tvrdi da je proces formiranja lokalne vlasti u toku, a da je aktuelni gradonačelnik taj koji je sve vreme pregovarao sa „Komikom oilom“. Zato ona ne može da kaže da li je grad spreman da prihvati kašnjenje.

„Lokalna samouprava će pre svega poslati fakturu o zakupu ‘Komiko oilu’. Ako do određenog datuma, a to je 26. jun, ne uplati novac, prvo će dobiti opomenu. U ugovoru nije predviđeno kašnjenje, a u slučaju kašnjenja i neizmirivanja obaveza, ići će se na sud“, ističe Avramovićeva.

„Komiko oil“ je obećao da će rafineriju za preradu nafte, investiciju vrednu 250 miliona dolara, izgraditi za tri godine, otvoriti oko 700 radnih mesta i kroz razne donacije, pomoći gradu Smederevu.

Izvor: RTS