Komiko Oil odustao od kontratužbe

0
1489
Komiko Oil

Uprkos najavama da će protiv grada Smedereva podneti kontratužbu, Komiko oil za sada to neće učiniti.

Do kraja nedelje, Privrednom sudu u Požarevcu dostaviće odgovor na tužbu grada Smedereva,uz predlog da se tužba odbije, odlučili su u Komiko oilu.

Komiko Oil odustao od kontratužbe

„U predlogu presude tražićemo da sud naloži gradu Smederevu da dozvoli plaćanje zakupa uz sve pravne garancije za sigurnost investiranja“, izjavio je za Politiku zamenik direktora Komiko oila Radomir Radivojević.

„Odustali smo u ovom trenutku od kontratužbe i time želimo da pokažemo koliko smo ozbiljni u namerama da izgradimo rafineriju u Smederevu. Za kontratužbu nije kasno sve do zaključenja glavne rasprave, a od toka suđenja zavisi da li ćemo je podneti“, rekao je on.

On dodaje da će sudu dostaviti kompletnu hronologiju dokumentacije od početka pregovora za gradnju rafinerije,kao dokaz da je investitor radio sve po zakonu i imao dovoljno strpljenja. Odgovorom na tužbu, kaže Radivojević, izbrisaćemo ljagu sa imena firme Komiko Oil, koju nam je Smederevo nanelo.

Komiko oil nije platio zakupninu od 652 miliona dinara u ugovorenom roku za 113 hektara zemljišta na obali Dunava,gde bi gradio naftna postrojenja.

Po isteku roka, javni pravobranilac Smedereva uputio je opomenu i dao dodatnih osam dana za uplatu, a tek onda podneo tužbu za raskid ugovora o zakupu.

Komiko oil optužuje grad i aktuelnu gradonačelnicu Jasnu Avramović za opstrukciju investicije. Avramovićeva je izjavila da niko nije iznad zakona, pa ni sam grad, te da nijedan funkcioner u Smederevu ne može doneti odluku o tom pitanju bez saglasnosti lokalnog parlamenta.

Rasplet sudskog spora ne može se očekivati pre jeseni, a sva je prilika da će time biti rešena i sudbina rafinerije oko koje se u Smederevu lome koplja već tri i po godine.

Izvor: Politika