Sindikalni rat u smederevskoj Železari

0
1299
Sindikalni rat u smederevskoj Železari

Neizvesna situacija u „Železari Smederevo”, samo nekoliko dana pred zatvaranje tendera za strateškog partnera, kulminirala je pravim medijskim ratom među sindikalnim liderima. Dok radnici, zbog kojih sindikati i postoje, odlaze ne prinudne odmore,a proizvodnja tinja, sindikalci lome koplja oko sopstvenih interesa da zadrže ili ojačaju pozicije. Lokalna televizija ih je u tu svrhu častila sa čak dva i po sata medijskog prostora, rasporedivši ih u dva tabora: Nezavisni sindikat metalaca, ASNS i Samostalni sindikat protiv sindikata „Sloga”.

Sindikalni rat u smederevskoj Železari

Reprezentativni sindikalni trojac fokusirao se uglavnom na vređanje lidera „Sloge” Željka Veselinovića, zadirući čak i u njegov karakter, a ključ razmirica, navodno su Veselinovićeva istupanja u javnosti sa „ uznemirujućim i netačnim informacijama o fabrici”.

Prvi čovek „Sloge” optužio je kolege da fabriku brane isključivo štiteći „svoje skupe fotelje i privilegije”.

– Plate predsednika ovih sindikata veće su od plate predsednika države, dok radnici nemaju od čega da žive i odlaze na prinudne odmore. Jasno je da iz njih govori strah da ne izgube tolika primanja, službene automobile, gorivo, reprezentacije, sportske igre, plaćene seminare i radno vreme po sopstvenoj meri – izjavio je Veselinović koji je direktoru „Železare Smederevo” uputio zvaničan zahtev da objavi koliko sindikalci koštaju državu.

– Očekujem zvanične podatke, a ako ih ne dobijem,obratiću se povereniku za informacije od javnog značaja, iako je to više-manje, već poznata stvar – dodaje Veselinović.

Prema njegovim tvrdnjama, predsednici sindikata, profesionalno angažovani radnici u sindikatima i poverenici,poreske obveznike Srbije godišnje koštaju više od sto miliona dinara, i to samo za plate, bez privilegija.

– Pored plata lidera sindikata tu su i plate 24 profesionalca koji su za svoj nerad plaćeni tri puta više nego što bi primali radeći svoj posao kojeg su oslobođeni. Tu je i 75 poverenika sindikata po pogonima, a svaki od njih državu košta oko 30 hiljada dinara mesečno, preko redovne plate, za samo jedan dan sindikalnih aktivnosti u nedelji. U sve ovo nisu uračunate dodatne privilegije o kojima će naš sindikat posebno obavestiti javnost – tvrdi Željko Veselinović.

Sindikalna prepucavanja ozbiljno su iritirala ionako očajne radnike.

– Moja porodica nema za hleb, a oni na našoj grbači žive kao lordovi. Nas pozivaju da čistimo fabriku, a oni da se vozikaju, putuju, jedu i piju o trošku države. Ko im daje za pravo da procenat koji se nama odbija od bedne plate za sindikat, troškare kako hoće. Dok su bili Amerikanci, to je druga stvar, privatan kapital, ali ovo sada košta sve nas i tome treba stati na put – kategoričan je K. J., radnik železare.

Izvor: Politika