MMF: Ocena četvrte revizije nakon izbora

Ocena stend baj aranžmana koji je Srbija zaključila sa MMF-om, uslediće nakon izbora, izjavio je danas šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

0
1616
MMF - Međunarodni Monetarni Fond
MMF - Međunarodni Monetarni Fond
MMF - Međunarodni Monetarni Fond
MMF – Međunarodni Monetarni Fond

Ocena stend baj aranžmana koji je Srbija zaključila sa MMF-om, uslediće nakon izbora, izjavio je danas šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

Tim MMF-a koji je u poseti Srbiji, proceniće finansijsku situaciju i usklađenost sa uslovima za zajam od 1.2 milijarde evra. Tim ostaje u zemlji do 26. februara.

„Zbog predstojećih izbora, tim MMF-a i vlasti u Srbiji složili su se da se diskusija o četvrtoj reviziji završi nakon sledeće posete, kada se očekuje da će nova vlada biti formirana”, izjavio je Ruf a prenela je kancelarija MMF-a u Beogradu.

Izvršni odbor MMF, u decembru je završio treću reviziju stend baj arannžmana sa Srbijom. Tada je rečeno da je neophodno strukturno prilagođavanje od 1.5% bruto društvenog proizvoda (BDP) tokom 2016. i 2017. godine, koji sada iznosi 75% društvene proizvodnje.

Da bi to uradila, Srbija će morati de reformiše svoj preglomazni javni sektor i restruktuira velika državna preduzeća, uključujući elektroprivredu i distribuciju gasa, kako bi ih učinila ekonomski isplativim.

Zemlja kandidat za ulazak u Evropsku uniju, mora da smanji svoj budžet i da privatizuje preduzeća sa gubicima, a kao takvi se navode Železara Smederevo, RTB Bor i rudnik uglja Resavica, koji zajedno zapošljavaju oko 15000 ljudi.

Reforme mogu biti odložene zbog prevremenih izbora, najavljenih od strane premijera Aleksandra Vučića i njegove napredne stranke koji žele da učvrste svoju vlast. Izbori bi prema nekim očekivanjima i najavama mogli biti održani krajem aprila ili početkom maja ove godine.

„Ovog puta MMF će sigurno primetiti kašnjenje u restruktuiranju  državnih firmi … kao i u smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru”, rekao je Saša Đogović, ekonomista beogradskog Instituta za istraživanje tržišta.

Đogović je takođe rekao da će MMF do zaključka o saglasnosti Srbije sa uslovima zajma doći tek nakon pete revizije koja se očekuje sredinom godine.

„Rešavanje problema u javnom sektoru je suština reforme i takvi bolni rezovi su malo verovatni tokom izborne kampanje, pa će nova vlada imati vrlo malo vremena da se ozbiljno pozabavi ovim problemom”, prema Đogovićevim rečima.