Muzej u Smederevu – 10 dana od 10 do 10

0
3350
Deset dana od 10 do 10
Deset dana od 10 do 10

U sklopu manifestacije 10 dana od 10 do 10, tokom perioda od 12. do 21. maja biće održano ukupno 9 zanimljivih programa na 6 različitih lokacija u gradu.

Muzej u Smederevu i ove godine učestvuje u manifestaciji Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, koja se ove godine održava pod sloganom Moj muzej – moj grad.

Ova značajna i jedna od najmasovnijih kulturnih manifestacija u našoj zemlji biće održana ove godine u periodu od 12. do 21. maja. Kulminacija manifestacije biće u subotu 21. maja od 17 časova do 1 čas posle ponoći kada će i Smederevo biti deo najveće evropske kulturne manifestacije – Evropske noći muzeja odnosno biće završena obeležavanjem manifestacije Evropska noć muzeja.

Moj muzej - moj grad
Moj muzej – moj grad

Manifestacija Muzeji Srbije – deset dana od 10 do 10 pokrenuta od samih muzeja u našoj zemlji, pruža mogućnost posetiocima da deset dana tokom maja besplatno posećuju muzeje i uživaju u stalnim i povremenim izložbama, kao i zanimljivim pratećim programima. Cilj manifestacije je da se stručni rad muzeja i njihov značaj u prikupljanju, čuvanju, prezentovanju i publikovanju kulturnog blaga, učini dostupnim zainteresovanoj publici koja se, posebno ovih dana, poziva da aktivno učestvuje i da svoj doprinos u uspehu ove korisne ideje.

Ovim povodom Muzej u Smederevu je u saradnji sa drugim ustanovama, organizacijama i udruženjima građana pripremio čitav niz zanimljivih dešavanja predviđenih programom koji Vam ovom prilikom predstavljamo:

Muzej u Smederevu, Omladinska 4, 11300 Smederevo
Tel/faks: 026.46.22.138
e-pošta: info@mus.org.rs
Fejsbuk stranica: www.facebook.com/muzejsd
Tviter profil: www.twitter.com/muzejusmederevu

Radno vreme Muzeja tokom trajanja manifestacije: svakog dana od 12. do 21. maja od 10 časova do 22 časa, osim u subotu 14. i nedelju 15. maja Muzej će raditi od 10 do 15 časova!

1. Program: Osnovna izložbena postavka

2. Program: Izložba Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića

3. Program: Izložba Smederevo u objektivu mladih fotografa

Svečano otvaranje izložbe: Subota 21. maj od 20 časova
Izložbu Smederevo u objektivu mladih fotografa, koju priređujemo u formi izložbe u ili o izložbi Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića. Na izložbi će biti predstavljeno oko stotinak fotografija polaznika radionice Smederevo u objektivu: upoznajmo fotografiju, koju su 9. i 10. aprila 2016. u Muzeju u Smederevu i na više lokacija po gradu realizovali Nadica Bogićević, diplomirani fotograf, Tatjana Gačpar, direktor i viši kustos Muzeja u Smederevu, mr Snežana Cvetković i Miroslav Lazić, viši kustosi smederevskog muzeja. Na izložbi će biti prikazane fotografije učenika smederevskih srednjih škola koji su inspiraciju za izložbu pronašli u fotografijama stargog Smedereva koje je pre 120 godina snimio Milan Jovanović, jedan od najčuvenijih i najboljih srpskih fotografa sa kraja 19. veka. Uporednim izlaganjem fotografija sa identičnim ili sličnim motivima starog i novog Smedereva, izložba će poslužiti i kao svedočanstvo o dinamičnom razvitku grada i promeni urbanog pejzaža tokom prethodnih stotinak godina.

***

Gradska galerija savremene umetnosti Smederevo, Trg Republike 5, 11300 Smederevo
Tel/faks: 026.614.595
e-pošta: galerija@mus.org.rs
Fejsbuk stranica: www.facebook.com/gsusmederevo

Radno vreme Gradske galerije tokom trajanja manifestacije: svakog dana od 12. do 21. maja od 10 časova do 22 časa, osim u subotu 14. i nedelju 15. maja Muzej će raditi od 10 do 15 časova!

1. Program: Samostalna izložba prof. Milete Prodanovića pod nazivom EKFRAZE

Svečano otvaranje izložbe: četvrtak 12. maj 2016. u 19 časova
Ciklus slika i fotografija obuhvaćen naslovom Ekfraze predstavlja nastavak izložbe Altera pars održane u galeriji Kulturnog centra Beograda 2011. Radovi na toj izložbi bili su spoj fotografije/printa i delova slikanih rukom koji su, sklopljeni, davali celine dvosmislene prostornosti. Radovi posebno napravljeni za Galeriju u Smederevu bili bi nastavak ovog istraživanja.
Predlošci Prodanovićevih radova jesu, dakle, već postojeće slike, tačnije to su detalji koji su radikalno uvećani (reklo bi se – blow-up), monumentalizovani i transformisani tako da od polazišta ostane samo neka vrsta aluzije, ritma…

Izložbu sačinjava šest slika (280 x 210 cm), niz crteža/radova na papiru i nekoliko kolažiranih printova/sastavljenih fotografija tkanina. Te fotografije, detalji draperija sa slika starih majstora, kolažirani su iz velike baze snimaka koje umetnik sakuplja skoro desetak godina u različitim muzejima sveta (onima u kojima je fotografisanje dozvoljeno). Grupisani po boji i računarski dorađeni oni stvaraju prizore u kojima se pojavljuje dvojstvo ritmičnog/apstraktnog i prepoznatljivog.
2. Program: Koncert Put ka Belkantu – put ka lepom pevanju
Petak 13. maj u 20 časova
U okviru manifestacije Korzo ponovo radi, koju organizuje Centar za kulturu Smederevo, pod pokroviteljstvom grada Smedereva, dana 13. maja, 2016. godine, u Galeriji savremene umetnosti, sa početkom u 20 časova, održaće se koncert pod nazivom Put ka Belkantu – put ka lepom pevanju.
Repertoar je sastavljen od solo pesama i operskih arija kompozitora: F. Tostija, Đ. Rosinija, F. Lehara, G. Šarponitijea, A. Dvoržaka, Ž. Bizea, Đ. Verdija, Đ. Pučinija.
Izvođači: Ana STANKOVIĆ, sopran; Mirjana MATIĆ, sopran; Marija ČUPOSKI, sopran; Ana Marčetić, sopran; Nevena Đoković, sopran; Ivana RISTIĆ, sopran i Vanja Biserčić, tenor.
Klavirska pratnja: profesor Nikola KITANOVSKI i pijanista Milivoje VELjIĆ.

***

Smederevska tvrđava, Mali grad (Dvorac despota Đurđa)
Tel/faks: 026.612.840
e-pošta: turizam.info@smederevo.org.rs
Veb sajt: www.smederevskatvrdjava.com

1. Program: Noć na Dvoru Brankovića

Subota 21. maj od 18 do 22 časa
Dvor despota Đurđa Brankovića u Smederevskoj tvrđavi biće otvoren za posetioce od 18 do 22 časa. Turistički vodiči će vas voditi kroz istoriju Dvora. Početak organizovanog obilaska na svaki pun sat na ulasku u Mali grad Smederevske tvrđave

***

Turističko-informativni centar Smederevo, Trg Republike 1-3, 11300 Smederevo
Tel/faks: 026.46.22.952
Veb sajt: www.toosd.com

1. Program: Noć starih zanata

Subota 21. maj od 18 do 22 časa
Na glavnom gradskom trgu ispred prostorija Turističko-informativnog centra biće održan set radionica starih zanata u periodu od 18 do 22 časa.

***

Atelje „Valer“, Nemanjina 10, 11300 Smederevo
Fejsbuk stranica: www.facebook.com/udruzenje.umetnika.7

1. Program: Izložba Moj grad dušu ima

Subota 21. maj od 17 časova
Izložba se priređuje u organizaciji Udruženja umetnika i ljubitelja umetnosti „Mirjana Marjanović“. U okviru ove izložbe biće predstavljeni radovi umetnika i kreativaca iz grada Smederevam kao i polaznika Dečije radionice rukotvorina i Otvorenog dečijeg slikarskog ateljea „Valer“ koji postoje i deluju u okviru pomenutog Udruženja.

***

Vila „Zlatni breg“ – Letnjikovac dinastije Obrenović na Plavincu u Smederevu
Turističko-informativni centar Smedereva, Trg Republike 1-3, 11300 Smederevo
Tel: 026.615.666
e-pošta: vila.obrenovic@smederevo.org.rs

1. Program: Veče u Vili Obrenovića

Subota 21. maj od 16:30 do 22 časa
Program će biti održan tokom Evropske noći muzeja u subotu 21. maja od 16:30 časova.
Muzički trenutak: Omladinski orkestar SVETLOST.
Rukovodilac orkestra: Jelena Ugrinić; dirigent: Marko Đorđević.

Posete su moguće isključivo nakon prethodnog prijavljivanja u Turističko-informativnom centru Smedereva, Trg Republike, telefonom 026/615.666 ili putem e-pošte vila.obrenovic@smederevo.org.rs . Prijave posetilaca se primaju najkasnije do dva dana pred planirani obilazak Vile.