Dogodilo se na današnji dan – 1. april

0
1481
1. april
1. april

1. april

1. april

1778.Oliver Polok, biznismen iz Nju Orleansa, kreira znak za dolar – $.

1905. – Britanski istočnoafrički protektorat postaje kolonija Kenija.

1924. – Rođen je Miodrag Petrović Čkalja, popularni filmski i pozorišni komičar. Sa uspehom je tumačio likove domaće i strane komediografije lakog žanra, bio junak radio-televizijskih skečeva i komedija. Igrao je i u filmovima: „Put oko sveta“, „Zajednički stan“…

1939. – Fašistički general Franko slomio je španske republikance. Time je završen španski građanski rat, koji je besneo 32 meseca i u kom je život izgubilo pola miliona ljudi, i to petina na frontu, a ostali u odmazdama. Posle završetka španskog građanskog rata, SAD priznaju vladu generala Franka.

1946. – U prvoj velikoj radnoj akciji omladine Jugoslavije posle oslobođenja zemlje od nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu, počela je izgradnja pruge Brčko-Banovići. Prugu dugu 90 kilometara izgradilo je 60.000 mladih iz svih krajeva zemlje 7. novembra 1946.

1970. – U Beogradu je iz zgrade „Borbe“ počelo emitovanje radija „Studio B“.

1973.Džon Lenon i Joko Ono formiraju novu državu bez granica i zakona, pod imenom Nutopija, čije je nacionalno obeležje tišina.

1991. – Zvanično je raspušten Varšavski pakt.

1999. – Avioni NATO-a su devetog dana napada na Jugoslaviju srušili prvi most – Varadinski most preko Dunava u Novom Sadu. Bilo je to drugo rušenje Varadinskog mosta – u Drugom svetskom ratu srušili su ga Nemci, posle čega je bio obnovljen.