Nafta potopila milione

0
2008

U policijskoj akciji „Merkur“, koja je trajala više meseci, raskrinkana je petnaestočlana kriminalna grupa koja se bavila nelegalnim prometom naftnih derivata, i nezakonito prisvojila više od 35 miliona dinara! Akcija, o kojoj su „Novosti“ već pisale, a koju su sproveli pripadnici UKP MUP i PU Smederevu, počela je kada je jedan od članova grupe, vozač cisterne, ponudio mito od 500 dinara saobraćajnom policajcu da ga, bez provere, pusti da ide dalje.
Upravo ovim tragom policija je, nakon višemesečnog praćenja, otkrila nelegalnu trgovinu na benzinskoj stanici „Jelić petrol“ u Smederevskoj Palanci. U „sačekuši“ tokom noći, pre tri dana, operativci su zatekli cisternu iz koje je ilegalno istočeno 30.000 litara nafte, a vozač primio keš u iznosu od 30.000 evra.

– Vlasnik preduzeća „Jelić petrol“, Dejan Jelić, u sastavu koga posluju i pet benzinskih stanica u Kragujevcu i Jagodini, instalirao je na stanicama Vodice i Bare, elektroničku opremu na automatima za točenje goriva, i preko kompjuterskog programa vraćao totalizatore unazad, kako bi usaglasio knjigovodstveno sa stvarnim stanjem. U periodu od nekoliko meseci na crno je nabavio i prodao 217.000 litara nafte i 128.000 litara tečnog naftnog gasa – pojasnio je u petak Dejan Anđelković, načelnik kriminalističke policije PU Smederevo.

Koliko je goriva na ovaj način prodato, teško je reći, ali otkrivene količine, prema navodima policije, nisu ni petina one količine za koju se sumnja da je otišla kupcima. Nafta je nabavljana na Dunavu, kažu policajci, i švercerskim kanalima dopremana na stanice. Prenos je obavljan isključivo noću, a nedeljno su isporučivane jedna do dve cisterne. Zarade su enormne, a samo od jedne cisterne, kaže načelnik Anđelković, vlasniku je „čisto ostajalo oko 9.000 evra“.

Policija je oduzela pet cisterni, 40 tona nafte i 40.000 evra. Kupci nisu oštećeni, a sumnja se da je gorivo lošeg kvaliteta.

Tri člana ove grupe, označene kao mozak lanca, vršila su instaliranje elektronskih komponenata hardvera i softvera na aparatima za točenje goriva.

– Pomoću njih je Dejan Jelić vršio vraćanje brojčanika na aparatima, čime su mu omogućili da prodaje nelegalno kupljeno gorivo bez evidentiranja kroz fiskalnu kasu – kaže Zoran Blagojević, šef odseka za suzbijanje privrednog kriminala.

Prema tvrdnjama policije, putem prenosivog računara, vlasnik pumpi je „štelovao“ brojčanike gde god da se nalazio, pa čak i sa godišnjeg odmora u Turskoj.

Uhapšeni su predati istražnom sudiji Višeg suda u Smederevu, a akcija „Merkur“ se nastavlja.

U DŽEPOVE STRPALI 35,5 MILIONA DINARA

Uhapšeni su: Dejan Jelić (1970) vlasnik preduzeća „Jelić petrol“ iz Smederevske Palanke i još desetorica članova ove kriminalne grupe.

Policija navodi da je Jelić pribavio protivpravnu korist od 35,5 miliona dinara, a budžet Republike Srbije oštetio za iznos poreza i akciza od 9 miliona dinara.