Najstarija priča smederevskog kraja

0
1757
Muzej Smederevo

U okviru XXIV Smederevskih svetosavskih svečanosti u petak 25. januara 2013. u 18 časova u Muzeju u Smederevu svečano će biti otvorena izložba Najstarija priča smederevskog kraja autorke Gordane Paunović, višeg kustosa smederevskog muzeja.

Najstarija priča smederevskog kraja (jezero Panon, nastanak Dunava) je tematska geološka izložba kojom Muzej u Smederevu na popularan način prezentuje rezultate naučnih istraživanja koja su vezana za paleogeografsku i paleoekološku evoluciju jezera Panon i nastanak Dunava.

Najstarija priča smederevskog kraja
Najstarija priča smederevskog kraja

Poseban akcenat stavljen je na višedecenijska paleontološka proučavanja geoloških profila smederevskog Podunavlja – tadašnje priobalne zone jezera Panon. Posetioci će imati priliku da vide fosile školjaka, puževa i riba tadašnjeg slankastog jezera Panon, stare više od sedam miliona godina, kao i biljke koje su živele na samoj obali jezera. Osim toga, upoznaće se sa različitim pretpostavkama o nastanku Dunava i saznaće po kojim geološkim zanimljivostima je smederevski kraj specifičan u svetu.

Izložba ima za cilj popularizaciju i promovisanje geološkog nasleđa, povećanje nivoa svesti o značaju očuvanja i zaštite objekata geonasleđa i interaktivni rad sa decom školskog uzrasta čije gradivo je u korelaciji sa temom izložbe (osmi razred osnovne i druga godina srednje škole).

Izložba će biti otvorena u prvoj sali osnovne muzejske postavke do 1. marta ove godine. Ulaz je slobodan.

Miroslav Lazić, M.A.
Kustos – saradnik za odnose sa javnošću Muzeja u Smederevu