Nastavak radova na obnovi smederevske tvrđave

Radovi na obnovi Smederevske tvrđave nastavljaju se ovog leta. Regionalni zavod za zaštitu spomenika, na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture, dobio je 12 miliona dinara za nastavak opsežnih radova na obnovi Jezavskog bedema.

0
2604
Obnova smederevske trvđave
Obnova smederevske trvđave

Radovi na obnovi smederevske tvrđave nastavljaju se ovog leta. Regionalni zavod za zaštitu spomenika, na ovogodišnjem konkursu Ministarstva kulture, dobio je 12 miliona dinara za nastavak opsežnih radova na obnovi Jezavskog bedema.

Obnova smederevske trvđave
Obnova smederevske trvđave

Radovi na obnovi ovog srednjevekovnog prestonog grada traju nekoliko godina. Sada je na red došla i Kula 8. Za ovogodišnje radove i Grad Smederevo je odvojio dva miliona, a u Zavodu očekuju da će sa ovim novcem uspeti da završe i radove na kuli 8 i započnu kulu 9.

To znači da bi sledećeg leta, uz još jedan ovoliki novčani iznos, kompletan Jezavski bedem, zajedno sa stazom za šetanje bio obnovljen.

Ministarstvo je Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture Smederevo dodelilo 1,4 miliona za izradu glavnog građevinskog projekta statičke sanacije i stabilizacije kule 11. To je ona čuvena nagnuta kula i za taj posao tek treba raspisati javnu nabavku.