Novi objekat za preradu životinjskog otpada

Gradonačelnica Smedereva i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pustili su u rad objekat za preradu životinjskog otpada na teritoriji Smedereva i Kovina.

0
1533

Gradonačelnica Smedereva i ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport pustili su u rad objekat za preradu životinjskog otpada na teritoriji Smedereva i Kovina.

zeleni-biznis-01

Objekat je izgrađen u okviru projekta “Sistem za sakupljanje sporednih proizvoda životinjskog porekla na teritoriji grada Smedereva i opštine Kovin”, a njegovu izgradnju je finansirala Evropska unija u okviru projekta grada Smedereva i Austrijske razvojne agencije (ADA).

– Ovo je veoma moderan objekat koji odgovara najvišim standardima Srbije i EU. On odgovara svim ekološkim očekivanjima, dobar je primer veoma efikasnog načina i uspešne saradnje Delegacije EU sa Gradom Smederevom, Opštinom Kovin i Austrijskom razvojnom agencijom – rekao je Devenport i dodao da je klanični otpad često završavao u zemlji ili čak u reci, a da će novi objekat omogućiti efikasnu preradu otpada na ekološki prihvatljiv način.

Predstavnik Austrijske razvojne agencije i ataše u Ambasadi Austrije Klaus Kaper istakao je da je novi objekat prvi takve kategorije u Srbiji koji će, osim zaštite životne sredine, omogućiti zapošljavanje novih ljudi. Objekat u Smederevu trenutno zapošljava petoro ljudi.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović zahvalila je Devenportu i EU i ocenila da taj objekat ima veliki značaj za Smederevo i Kovin.

Tokom prethodnih 18 meseci izgrađeno je postrojenje za preradu, nabavljeni su kontejneri za odlaganje otpada, kao i dva specijalizovana vozila za transport otpada.

Na teritoriji Smedereva i Kovina godišnje nastane 978 tona sporednih proizvoda životinjskog porekla koji su završavali na neadekvatnim mestima, sa negativnim uticajem na životnu sredinu i rizikom po zdravlje ljudi i životinja.

Projekat je finansirala EU i Austrijska razvojna agencija kroz program “Društveno ekonomski razvoj u Dunavskoj regiji”, a sufinansiran je od Nacionalne agencije za regionalni razvoj grada Smedereva i opštine Kovin.

Ukupna vrednost projekta je oko 357.000 evra, a Grad Smederevo je učestvovao u finansiranju sa 20,2 odsto, Nacionalne Agencija za regionalni razvoj sa 5 odsto i Evropska Unija – Austrijska razvojna Agencija sa 74,98 odsto sredstava.