Zatvoren kolektivni centar u Smederevu

Ambasador EU Majkl Devenport predao ključeve novih kuća izbegličkim porodicama

0
1527
Majkl Devenport i Jasna Avramovic
Majkl Devenport i Jasna Avramovic

Ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport i gradonačelnica Jasna Avramović predali su juče ključeve novoizgrađenih kuća izbegličkim porodicama u Maloj Krsni, čiju je gradnju finansirala Evropska unija. Ovime je najveći kolektivni centar na Balkanu „ORA Sartid“, u kome je boravilo 13.000 ljudi, konačno zatvoren.

Majkl Devenport i Jasna Avramovic
Majkl Devenport i Jasna Avramovic

Izgrađeno je 45 kuća. Grad je dodelio 42 lokacije, infrastrukturu i neophodne dozvole, dok je EU obezbedila 570.000 evra za izgradnju kuća.

– Suviše dugo ste čekali rešavanje stambenih problema. Nadam se da ćete imati bolji život u novim kućama – rekao je Devenport. Gradonačelnica je zahvalila na strpljenju ljudima koji su se uselili u nove kuće, poželela im dobro zdravlje i dug život, a svima koji su pomogli uručila zahvalnice Grada.

Ambasador Devenport je prisustvovao i otvaranju postrojenja za preradu sporednog otpada životinjskog porekla. Projekat su finansirale EU i Austrijska razvojna agencija kroz program „Društveni ekonomski razvoj u Dunavskoj regiji“, a sufinansirala je Nacionalna agencija za regionalni razvoj, gradova Smederevo i Kovin. Vrednost projekta je 360.000 evra.