Obeleženo 140 godina Crvenog krsta Smederevo

0
1519
Svečano obeležavanje godišnjice Crvenog Krsta Smederevo
Svečano obeležavanje godišnjice Crvenog Krsta Smederevo
Svečano obeležavanje godišnjice Crvenog Krsta Smederevo
Svečano obeležavanje godišnjice Crvenog Krsta Smederevo

Svečana akademija povodom 140 godina postojanja i rada Crvenog krsta Smederevo održana je u subotu u Centru za kulturu Smederevo u okviru koje su uručena priznanja najzaslužnijima za promovisanje humanitarnog rada ove organizacije i donatorima, a među nagrađenima su gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović.

Prof. dr Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije, podsetio je da je organizacija osnovana 6. februara pre 140 godina na inicijativu dr Vladana Đorđevića, a povodom Hercegovačkog ustanka i zbrinjavanja žrtava, civila, dece i ranjenih.

„Danas imamo 265.303 člana, od toga 188.901 su mladi ljudi. Imamo 186 organizacija i 4.287 oblika osnovnog organizovanja. Same brojke pokazuju koliko je jedno od najstarijih nacionalnih društava rastao tokom ovog neprekinutog vremena od 140 godina“, rekao je Radovanović.

On je ocenio da je nesebična solidarnost i humanost građana Smedereva, tokom svih 140 godina postojanja, doprinela da je, smederevska, danas snažna organizacija koja deluje po svim osnovnim principima i zakonima i uspešno ostvaruje svoj humanitarni mandat i pomaže ljudima u nevolji.

Predsednica Crvenog krsta Smederevo Živoslava Lazić, govoreći o značaju i istorijatu ove humanitarne organizacije, rekla je da jubilej predstavlja 140 godina dobrote u srcima ljudi. Ona se zahvalila svim članovima, volonterima, donatorima koji pomažu rad ove humanitarne organizacije i čestitala dobitnicima na zasluženim priznanjima.

U okviru programa „Dobrota se nalazi u srcima ljudi – 140 godina Crvenog krsta Smederevo“ autora Jovice Tišme, novinara i književnika, uručena su priznanja Crvenog krsta Srbije i Smedereva zaslužnijim pojedincima i predstavnicima lokalne samouprave, organizacija, ustanova i kompanija.

„Zahvaljujem se u ime gradonačelnice Smedereva dr Jasne Avramović i u svoje lično ime na priznanju. To je velika čast i velika obaveza. Obletnice poput ove, daju nam putokaz kako bi pomogli sebi i bližnjima“, rekao je pored ostalog zamenik gradonačelnice Bojan Teofilović.

Medalje Crvenog krsta Srbije uručene su dr Bosiljki Radović i Miroslavu Stevanoviću. Zlatni znak Crvenog krsta Srbije dodeljen je gradonačelnici dr Jasni Avramović, Biljani Gvozdenović, Snežani Milić i dr Anđelki Arsenijević. Srebrni znak Crvenog krsta Srbije pripao je Opštoj bolnici „Sveti Luka“, predsedniku Skupštine grada Brančetu Stojanoviću i Miri Turčinović. Dodeljene su i zahvalnice Crvenog krsta Smedereva.

U programu su učestvovali i volonteri Crvenog krsta Smederevo, glumci, umetnici i mladi, a pokrovitelj svečane akademije povodom velikog jubileja smederevske organizacije Crvenog krsta je Grad Smederevo.