Otvoren 52. međunarodni sajam automobila u Beogradu

0
3466
Sajam automobila 2015, Beograd
Sajam automobila 2015, Beograd

Pod sloganom „Mesto na kome muškarci plaču od sreće“, u Beogradu je zvanično počeo tradicionalni Međunarodni sajam automobila. Ovogodišnju manifestaciju otvorio je ministar privrede u Vladi Srbije, Željko Sertić.

Sajam automobila 2015, Beograd
Sajam automobila 2015, Beograd

Sertić je tom prilikom poručio da Srbija ima veliki potencijal u razvoju automobilske industrije.

On je istakao da je beogradski auto-salon najveća i najstarija manifestacija te vrste u regionu i da je jedina koja je od 2008. do danas preživela krizu i uspela da se održi na istom nivou, tako da su na sajmu i dalje prisutne najznačajnije svetske kompanije iz automobilske industrije.

Ministar je kazao da su 2014. godine ukupni prihodi kompanija u sektoru automobilskoj industriji bili veći od dve milijarde evra. On je, takođe, rekao da drumska vozila u izvozu Srbije učestvuju sa 14 odsto.

Sertić je obišao štand FIAT-a i model 500L sa pogonom na metan, koji se proizvodi u Kragujevcu i izrazio uverenje da će mere koje sprovodi Vlada Srbije za ekonomski razvoj zemlje omogućiti u narednom periodu da veći broj građana može da kupi novi automobil.

„Kupovina novog automobila nije samo pitanje luksuz, već i svakodnevne potrebe i bezbednosti u saobraćaju“, rekao je Sertić odgovarajući na pitanje da li je realno da građani Srbije mogu u ovakvim uslovima da kupe nov auto.

Na pitanje za koji bi se on model lično odlučio, Sertić je rekao da bi to sigurno bio neki koji ima najmanju cenu i koji ima najmanje troškove održavanja.

Sertić je kazao da je novi model FIAT-a koji se proizvodi u Srbiji, 500L sa pogonom na metan, više nego duplo ekonomičan u odnosu na odgovarajućeg benzinca.

Ovaj automobil, koji pored benzina kao pogonsko gorivo može da koristi i metan (komprimovani prirodni gas – CNG) košta 13.450 evra.

Generalni direktor Beogradskog sajma, Danka Celić, rekla je da će posetioci ove manifestacije moći da vide stotine modela iz tridesetak zemalja, iz pogona 35 najvećih svetskih proizvođača koje u Srbiji zastupa 20 kompanija.

Ona je dodala da će na Sajmu automobila u Beogradu biti organizovano čak 50 premijera.

Istovremeno, na Beogradskom sajmu biće održan i 9. Međunarodni sajam motocikala „Motopassion“.