Počinju Nušićevi dani

0
2321
Nušićevi dani
Nušićevi dani

Programskim segmentom U susret Nušićevim danima, koji će se održati u Smederevu 2. i 3. aprila, počinje ovogodišnji festival pod sloganom „Nušić je sam život“

Nušićevi dani

Publici će se danas prvi pokloniti mladi glumci Omladinskog pozorišta Tehničke škole u Smederevu, koji će u režiji Nataše Rajić izvesti „Radovana trećeg“, kultni komad velikog srpskog savremenog komediografa Dušana Kovačevića.

Sutra, 3. aprila, popularni glumac Andrija Milošević izvešće monodramu „Zlatni lančić od bižuterije“, po tekstu Miodraga Karadžića, pisca popularnih dramskih dela „Đekna“, „Jesi li to došo da me vidiš“ i drugih.

Program svečanog otvaranja „Nušićevih dana“ planiran je za četvrtak, 16. april, a festivalski program od 20. do 24. aprila, u okviru kojeg će biti odigrano pet profesionalnih pozorišnih predstava, u izboru selektora, dramskog pisca i reditelja Bratislava Petkovića.

Dramski umetnici iz Beograda Rada Đuričin i Božidar Stošić i profesor književnosti iz Smedereva Dragoslav Bata Mandić članovi su stručnog žirija za dodelu nagrade za najbolju predstavu i nagrade za najuspešnije glumačko ostvarenje na festivalu.

Nagrada za najboljeg glumca festivala nosi ime Milosava Buce Mirkovića, esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste, jednog od dugogodišnjih saradnika festivala „Nušićevi dani“.

Nagrada je ustanovljena na prošlom festivalu, a njen prvi dobitnik bio je Goran Jevtić, za ulogu Živke ministarke u predstavi „Gospođa ministarka“.

Po završetku svake festivalske predstave, u prostoru improvizovane Kafane „Dardaneli“, u Holu Centra za kulturu, biće organizovani susreti autora i izvođača predstave sa predstavnicima medijima, kao i dodela nagrada za glumačko ostvarenje večeri, i zahvalnica i plaketa za učešće na festivalu.

Ovom programu može da prisustvuje i publika, koja će svojim glasovima ove godine birati najbolje glumačko ostvarenje večeri i ocenjivati predstavu.

Program svečane dodele nagrada i Veče Radmile Živković, ovogodišnje dobitnice „Nušićeve nagrade za životno delo glumcu-komičaru“, zakazan je za subotu 25. aprila.

Pokrovitelji 32. Pozorišnog festivala „Nušićevi dani“ su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Grad Smederevo.