Obeležena godišnjica smrti Branislava Nušića u Smedrevu

0
2134
Branislav Nusić
Branislav Nusić
Branislav Nusić
Branislav Nusić

Udruženje dramskih pisaca Srbije priredilo je danas tradicionalni parastos na grobu Branislava Nušića, koji je umro 19. januara 1938. godine.

U prisustvu stotinak poštovalaca dela velikog srpskog komediografa parastos je počeo bogosluženjem nad Nušićevom piramidom na Novom groblju, a služio je protojerej-stavrofor dr Dimitrije Kalezić.

Posle polaganja venaca, predsednik Udruženja dramskih pisaca Miladin Ševarlić obratio se okupljenima medju kojima su bili dramski autori i glumci, predstavnici Udruženja Cincara, Kola srpskih sestara, pozorišta iz Rusije, grada Smedereva…

O Nušiću su govorili dramski pisac i filmski kritičar Božidar Zečević, ovogodišnja dobitnica nagrade „Branislav Nušić“, dramska spisateljica Aleksandra Urošević i dobitnica Nušićeve nagrade za životno delo, glumica Gorica Popović.

Udruženje dramskih pisaca priredjuje već 15 godina zaredom ovaj pomen na Bogojavljenje svom patronu, a ove godine, u kojoj se na jesen (8. oktobra) navršava 150 godina od Nušićevog rodjenja, to je predstavljalo i uvod u programe kojima će biti obeležen jubilej.

Izvor: TANJUG