Ponude za Železaru Smederevo stižu sa Istoka

0
1393
Železara Smederevo

Prijavu za učešće na tenderu za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo podnele su tri kompanije.

Železara Smederevo

U pitanju su Junajted plzen iz Luksemburga (United Pilsen S.A.), Donjeck stil grup iz Ukrajine i Ural (Ural Mining and Metallurgical Company) iz Ruske Federacije.

Junajtid plzen je u vlasnistvu je ruskog kapitala, konkretno Igora Šamisa, ruskog privrednika pod čijom kontrolom je preduzeće Bumaš iz Iževska u Rusiji, proizvođač mašina i opreme za industriju papira, eksploatacije nafte i čelicnih cevi.

U Šamisovu poslovnu imperiju spada i nekadašnja železara fabrike Škoda u Plzenju. Plzen stil, preduzeće sa 900 zaposlenih, Šamisova Junajted plzen grupa kupila je 1. avgusta 2010. godine, nezvanično za nekoliko desetina miliona evra od dotadašnjeg, takođe ruskog vlasnika.

Kovačević: Dobro je da neko interesujeSavetnik za strane investicije Milan Kovačević kaže da je dobro da su se tri strane kompanije prijavile za učešće na tenderu za Železaru Smederevo, ali da to još ne znači da su odlučile da je preuzmu. Kovačević je rekao da je teško kometrarisati kolika je verovatnoća će će neka kompanija preuzeti smederevsku železaru, jer javnost ne zna u kakvom stanju se prodaje.

I železaru u Plzenu pogodila je kriza i dužnici su pretili da će je poslati pod stečaj, ali dugovanja su namirena, predlog sudu je povučen, a vlasnik Junajted plzen najavio je mere stabilizacije tog preduzeća.

Donjeck stil grupa u svom sastavu ima rudnik uglja visoke kalorične vrednosti, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železare. Kompanija je jedan od najvećih proizvođača koksa u Evropi, a bavi se i proizvodnjom raznih vrsta čelika niskog i visokog kvaliteta.

„Ural majning end metalurdžikal“ je jedna od najvećih kompanija u Ruskoj Federaciji. Vlasnik je više od 50 firmi koje posluju u Rusiji u okviru rudarskog i metalurskog sektora i automobilske industrije, a njen godišnji prihod je nekoliko milijardi američkih dolara.

Osnova poslovanja kompanije je kompletna proizvodnja lanca bakra od rudnika do gotovog proizvoda.

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 18. aprila tender za pronalaženje strateškog partnera za Železaru Smederevo, a krajnji rok za podnošenje ponuda je 4. maj. U pozivu je navedeno da će izabrani strateški partner imati obavezu da obezbedi kontinuitet poslovanja i dalji razvoj Železare.

Pravo na podnošenje ponuda imala su pravna lica koja se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda i proizvodnjom sirovog gvoždja, koksa, čelika ili ferolegura, čiji je prihod u 2011. bio najmanje milijardu evra a vrednost imovine 1,5 milijardu evra.

Vlada Srbije je 12. aprila odlučila da raspiše tender javni poziv za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo. Ta kompanija je od kraja januara ove godine u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog Ju-Es stila, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima. Ju-Es stil je 2003. godine kupio smederevsku železaru u stečaju.

Zainteresovani imaju kapital i tržište

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da ne treba pridavati značaj što sve tri kompanije dolaze sa istoka Evrope iz bivšeg socijalističkog bloka, naglašavajući da je važno da zainteresovani partneri imaju kapital i tržište.

Prema njegovim rečima, osnovni kriterijum treba da bude da li je zainteresovana kompanija sposobna da organizuje proizvodnju od dva do tri miliona tona čelika godišnje, da plasira te proizvode i zaposli svih 5.000 radnika Železare.

Zdravković je napomenuo da su dve kompanije, jedna iz Rusije (Ural), a druga iz Ukrajine (Donjeckstil) – „ozbiljni igrači“ koji imaju svoju rudu gvožđa i koks, a imaju i obezbeđeno tržište za plasman proizvoda.

Izvor: B92