Snaga Vizije – Dejan Ilić

0
2456

Profesor doktor Dejan Ilić, rodjen u Selevcu kod Smedereva pre pedeset godina, naučnik svetskog glasa, „otac mikrobaterije i smart kartice“, kako ga još nazivaju, danas je prvi čovek moćne ARRI Grupe, lidera u proizvodnji filmske i televizijske opreme. Predstavljamo vam jednog od najuspešnijih i najuglednijih Srba, ne samo u Nemačkoj, već možda i u svetu.

Dejan Ilić

Uspešan preduzetnik i priznati naučnik, proglašen je u Nemačkoj tri puta za menadžera i inovatora godine. Kompaniju ARRI preuzeo je na poziv nemačkog ministra za privredu, Mihaela Glosea, posle izuzetnih poslovnih i stvaralačkih dometa na čelu najpoznatijeg proizvodjača baterija u Evropi, kompanije Varta battery. Ne samo što je za kreaciju mikrobaterije i smart kartice osvojio nagradu za životno delo Svetskog udružeja hemičara, već je i Varta Mikrobateri proglašena za najuspešnije preduzeće u Nemačkoj, organizovano na stodvadesetogodišnjoj tradiciji po najvišim svetskim standardima produktivnosti i kvaliteta.

Dovoljno govore činjenice da firma sa dve hiljade zaposlenih u Elvengenu, i u pogonima u Indoneziji i Kini, godišnje proizvede 450 miliona mikrobaterija koje se prodaju u više od 100 zemalja.

Jednaku inventivnost i ogromnu radnu energiju profesor Dejan Ilić preneo je u kompaniju Arnold i Rihter, poznatiju kao ARRI, osnovanu u Minhenu 1917e godine, kada je proizvedena prva profesionalna ARRI FLEX kamera, onovremeno čudo tehnike i odsudan iskorak u razvoju filmske proizvodnje. Tokom devedestogodišnjeg rada, sa sedištem u glavnom gradu Bavarske, kompanija je izrasla u neprikoslovenu imperiju, sa sopstvenim preduzećima u Americi, Kanadi, Velikoj Britaniji, Australiji, Italiji i Austriji, i mrežom od 70 agencija u svim delovima sveta. Hiljade zaposlenih u Grupi ARRI proizvode i iznajmljuju kamere vrhunske tehničke savršenosti, rasvetu visoke efikasnosti i druge komponente filmske i televizijske opreme, kao što su laboratorije za filmove svih formata, telekino uredjaji, uredjaji za prenošenje digitalne slike na film, oprema za montažu, kompjutersku animaciju i post produkciju. Kompanija ARRI poseduje filmska i televizijska studija, medju kojima je i nedavno otvoreni u Berlinu, nesumnjivo najsavremeniji u Evropi, čime se ARRI svrstao medju najuglednije producente filmova i reklamnih spotova, sa raširenom mrežom distribucije.

U ARRI-ju s ponosom ističu svoje učestvovanje u televizijskim prenosima velikih svetskih dogadjaja, kao što su olimpijske igre ili svetske izložbe.

Profesor doktor Dejan Ilić danas radi na daljem usavršavanju elektronskog čipa, s namerom da ostvari trodimenzionalnu sliku tako što će novi čip pretvarati signale u tri, a ne u jednu boju kao danas. Uživajući podršku Pokrajine Bavarske, u saradnji sa najvećim razvojnim institutom u Evropi, poznatom kućom nauke Frauenhofer Gesellschaft, na čijem čelu je savetnik nemačke vlade za nove tehnologije, poznati profesor Bulinger, nema sumnje da će srpski izumitelj ostvariti svoj revolucionarni izum.

Svečanost na kojoj mu je uručeno priznanje za menadžera godine u Nemačkoj, podseća u mnogome na uručivanje prestižnog Oskara u Holivudu.

U Frankfurtu smo prisustvovali uručivanju nagrade profesoru Iliću za Inovaciju godine , koju već 27 godina dodeljuju Udruženje vodećih privrednika Rajna/Majna i vodeći nemački ekonomski magazin Privredne novine. Žiri eminentnih privrednika, na čelu sa saveznim ministrom Gloseom, u prisustvu dve hiljade uglednih ličnosti, proglasio je za inovaciju godine novu Vartinu Polifleks bateriju.

I još reč-dve o Srbinu, koji izaziva divljenje u svetu nauke i biznisa. Školovan u Srbiji, sa diplomom fizikohemičara, stečenom na Beogradskom univerzitetu, posle magistrature u Francuskoj, doktorirao je sa nepunih 26 godina u Drezdenu, odbranivši disertaciju pod naslovom Hemijski izvori struje. Postaje profesor u Gracu, a potom predaje i na visokim školama u Nju Džersiju, Parizu i Londonu. Kao aktivan član Njujorške akademije nauka, saradjuje sa bivšim i sadašnjim nemačkim kancelarima, Šrederom i gospodjom Merkel. U Evropskoj uniji je senator/savetnik za privredu. Profesor doktor Dejan Ilić živi u Minhenu, sa suprugom Verom i ćerčicom Olgom, ali često posećuje oca Predraga u rodnom Selevcu. Namera mu je da u svoje projekte uključi mlade talente iz Srbije, i da uspostavi saradnju sa akademskim i naučnim institucijama u svojoj domovini.

Asocijacija za poslovnu saradnju sa dijasporom i svetom iskazala je izuzetno priznanje profesoru doktoru Dejanu Iliću, za njegovo stvaralaštvo, dodelivši mu skulpturu najvećeg srpskog naučnika Nikole Tesle. Vrednu skulturu Tesle profesoru Iliću uručila je Milica Čubrilo, ministar Vlade Republike Srbije i tom prilikom istakla da se Srbija ponosi naučnim radom i poslovnim umećem profesora Dejana Ilića.

U čast profesora dr Dejana Ilića priredjen je umetnički program, a na prijemu je prisustvovalo više ministara i članova parlamenta, kao i istaknute javne ličnosti Srbije.