Preminula pijanistikinja Zorica Dimitrijević Stošić

0
1588

Uvažena pijanistkinja i klavirski pedagog Zorica Dimitrijević Stošić preminula je u sredu u Beogradu u 79.godini, saopštio je Fakultet muzičke umetnosti.

Sahrana pijanistkinje Zorice Dimitrijevic-Stošić je 18.februara u 12.30 sati na beogradskom Novom groblju, opelo počinje u 12 sati.

Dugogodišnji šef Katedre i prodekan za nastavu FMU, Zorica Dimitrijević Stošić je u ovoj viskoškolskoj instituciji provela ceo radni vek. Radila je na FMU od 1954. do 2001.godine kao redovni profesor na na Katedri za klavir.

Rođena 1934. godine u Smederevu Stošić je diplomirala na Muzičkoj akademiji i završila postdiplomske studije u klasi Vlastimira Škarke, a usavršavala se kod profesora Đina Gorinija u Veneciji.

Dobitnik je mnogih nagrada među kojima se izdvajaju Oktobarska nagrada grada Beograda 1980.godine i Velika plaketa sa poveljom Univerziteta umetnosti 1985. godine.

Nastupala je kao solista i kamerni muzičar, sarađujući sa najpoznatijim umetnicima u Srbiji i regionu (Dubrovačke letnje igre, Ohridsko leto, BEMUS) kao i na koncertima svih jugoslovenskih filharmonija.

Izvor: Tanjug