Ministarstvo privrede se oglasilo o Želvozu

0
1627
Radnici Želvoza u zgradi Opštine Smederevo
Radnici Želvoza u zgradi Opštine Smederevo

U zgradi Opštine Smederevo i dalje se nalaze nezadovoljni radnici Želvoza, čekajući da im se obrati neko iz nadležnih ministarstava, rekla je jutros Tanjugu gradonačelnica Jasna Avramović. Ministar Radulović je izjavio da radnici Želvoza treba da izvrše pritisak na rukovodstvo.

„Čekaju da se ministar privrede Saša Radulović vrati iz Beča, rečeno je da se danas vraća, pa da vidimo da li će im se obratiti“, rekla je gradonačcelnica.

Radnici Želvoza u zgradi Opštine Smederevo
Radnici Želvoza u zgradi Opštine Smederevo

Oko pedeset radnika je provelo noć u zgradi, rekla je, kao predstavnici radnika smederevskog Želvoza koji zahtevaju da im se ispune obećanja data krajem prošle godine.

Ministarstvo privrede tada im je obećalo socijalni program od 300 evra po godini staža za oko 550 radnika ovog preduzeća u restruktuiranju, kao i overu zdravstvenih knjižica za one radnike koji su ostali da rade u ovom, jednom od najstarijih srpskih preduzeća za remont šinskih vozila.

Juče pre podne, više od 400 radnika Želvoza iz Smedereva upalo je i zaposelo zgradu Opštine Smederevo, i poručilo da nema nameru da izađu dok im se ne ispune data obećanja.

Jasna Avramović juče je takođe rekla Tanjugu da su radnici, nakon što su upali u zgradu, najavili da će odatle rukovoditi protestom.
„Ja podržavam njihovu borbu, ali ja ne mogu da im obećavam ništa po pitanju njihovih zahteva. Obavestila sam Ministarstvo privrede, i čekam da dođe i da im se obrati neko iz ministarstva“, dodala je ona.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović rekao je Tanjugu da će radnici ostati u zgradi „do daljnjeg“, tj. dok im se ne obrati neko iz državnog vrha, prvenstveno misleći na nekog iz nadležnih ministara.

Radulović: Radnici Želvoza da izvrše pritisak na rukovodstvo

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da bi radnici smederevskog Želvoza trebalo da izvrše pritisak na rukovodstvo te firme da ispuni obaveze prema ministarstvu i Agenciji za privatizaciju, što je preduslov da se isplati socijalni program i overe zdravstvene knjižice.
„Poruka je jedna te ista već duže vreme – pritisak na rukovodstvo da uradi svoj posao, da završi analize koje traži Agencija za privatizaciju, da bi se samim tim rešila i ostala pitanja, pošto imamo jasan plan. Ono što važi za sva druga preduzeća u restrukturiranju, važi i za Želvoz, izuzetaka neće biti“, rekao je Radulović.

On je podsetio da je samo do kraja 2013. godine važio socijalni program, koji je podrazumevao otpremnine od 300 evra po godini radnog staža.
„Rukovodstvu Želvoza u novembru je jasno rečeno šta treba da urade, oni ništa od toga nisu uradili, tog programa više nema. Budžetska sredstva u 2014. ne postoje za takav program, ali postoje za Tranzicioni fond“, naveo je Radulović.

Osnov za početak funkcionisanja Tranzicionog fonda je donošenje seta zakona – o privatizaciji, izmenama i dopunama zakona o stečaju, izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privatizaciju i izmenama i dopunama zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza.

Prema rečima Radulovića, kada ti zakoni prođu skupštinu a rukovodstvo Želvoza ispuni obaveze, mogu da se reše problemi radnika.

Više od 400 radnika Želvoza, juče je u znak protesta što im Ministarstvo privrede nije ispunilo obećanja o socijalnom programu, zaposelo zgradu Skupštine opštine Smederevo, gde se i dalje nalaze, i, kako kažu, nemaju nameru da se sklone dok im ne budu ispunjena obećanja.

Dok rukovodstvo Želvoza ne ispuni svoje obaveze, „nemamo o čemu da razgovaramo““, poručio je Radulović.
„Rukovodstvo mora da završi svoj posao, zakoni moraju da prođu skupštinu i onda imamo preduslove i za rešavanje pitanja otpremnina i overu knjižica, obrtna sredstva i nastavak poslovanja i moguću privatizaciju Želvoza“, rekao je ministar.

Izvor: TANJUG