Preminuo Luciano Pavarotti

0
2071
Luciano Pavarotti

Legendarni italijanski tenor Luciano Pavarotti, koji je operu približio masama, preminuo je danas, u 71. godini, nakon bitke sa teškom bolešću. „Veliki tenor je preminuo u pet ujutru u svojoj kući u Modeni“, naveo je u pisanoj izjavi njegov menadžer Teri Robinson za AP. „Maestro je vodio dugu i tešku bitku sa rakom pankreasa, koju je na kraju izgubio.“

~“Penso che una vita per la musica sia una vita spesa bene ed e a questo che mi sono dedicato.“~

Luciano PavarottiLuciano Pavarotti rodjen je 12. oktobra 1935. u Modeni. Važio je za jednog od značajnijih tenora XX veka. Pavaroti je bio poznat i po svom humanitarnom radu. Dobitnik je medalje od Visoke komisije Ujedinjenih nacija za izbeglice.

Otac mu je bio pekar i tenor amater, a majka je radila u fabrici cigareta. Iako je želeo da se profesionalno bavi fudbalom, majka ga je ubedila da upiše učiteljsku školu. Dve godine je radio kao učitelj, ali je na kraju odlučio da se posveti pevanju. Godine 1961. pobedio je na takmičenju u pozorištu Redjo Emilije. Kasnije te godine debitovao je na istoj sceni kao Rodolofo u Pučinijevim „Boemima“.

Luciano Pavarotti je pevao u Beogradu dva puta: 1961. kao neafirmisani tenor pevao je u Narodnom pozorištu, i 2005. kao svetska operska zvezda u hali „Pionir“. – Ponosan sam na sebe i na sve što sam uradio. Pevam više od četiri decenije u najboljim pozorištima i operskim predstavama. Sve sam bolji i bolji – rekao je Luciano Pavarotti u susretu sa novinarima u maju 2005. godine kada je u hali „Pionir“ održao koncert. Tom prilikom je sa našim orkestrom „Kamerata Serbika“, pod upravom Leona Madjere, briljantno otpevao najpoznatije operske arije. Iako se tada, u svojoj 69. godini, već teško kretao i pevao čitav koncert sedeći, uspeo je da podigne publiku na noge – koliko glasom, toliko i neverovatnom harizmom.

– Boravio sam u Beogradu kao veoma mlad pevač. Venecijanski teatar „La Feniče“ u to vreme je raspisao audiciju za tenora koji bi pevao u „Travijati“ u Beogradu 1961. godine. Pokušao sam, izabrali su me i bio je to moj prvi debi van granica Italije. Sada sam posle mnogo godina ponovo pred vama, i to poslednji put jer se opraštam od scene – rekao je Pavarotti. Novinari su upamtili da se tada od njih oprostio tako što je otpevao nekoliko taktova iz „Rigoleta“.

Dok su se pre njega operske zvezde često kretale u zatvorenim elitističkim krugovima, TV gledaoci širom sveta su slušali Pavarotija kako peva sa zvezdama poput Stinga, Rikija Martina ili Bona na čuvenim godišnjim koncertima „Pavaroti i prijatelji“ organizovanim u humanitarne svrhe.

Već poznat u svetu opere, Pavarotti je postao planetarni superstar kada je, zajedno sa Plasidom Domingom i Hoseom Karerasom, pevao u rimskim Karakalinim kupatilima tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 1990. godine. Zahvaljujući tom koncertu i Pučinijevoj ariji „Nessun Dorma“ – koja je bila himna prvenstva – prodaja operskih albuma je naglo skočila. Trio se ponovo okupio četiri godine kasnije u Los Andjelesu, kada su za milionske honorare nastupili na stadionu pred 56.000 ljudi, dok ih je preko TV-a pratilo oko 1,3 milijarde gledalaca. Ploče sa oba koncerta prodate su u 23 miliona primeraka.

Poslednji put Pavaroti je javno nastupao februara prošle godina na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Torinu.

U julu prošle godine Pavaroti je operisao pankreas u Njujorku, nakon čega se povukao u svoju vilu u Modeni, otkazavši sve zakazane nastupe. Prošlog meseca opet je primljen u bolnicu, odakle je otpušten 25. avgusta. Poslednje sate života proveo je sa porodicom i prijateljima. „Uvek je bio pozitivan i do poslednjeg trenutka je bio uveren da će pobediti bolest i da će se vratiti na scenu i dovršiti svoju svetsku oproštajnu turneju“, piše u izjavi menadžera Robinsona.

Pavaroti se 2003. oženio Nikoletom Mantovani, svojom 34 godine mladjom asistentkinjom, koja mu je te godine rodila ćerku Aliciu. Iz prvog braka sa Aduom, koji je trajao 37 godina, ima tri ćerke.