Preminuo Majkl Džekson (Michael Jackson)

0
3444
Michael Jackson

Majkl Džekson (Michael Jackson), jedna od najvećih zvezda muzike XX veka (voleli ga mi ili ne, on to sigurno jeste), preminuo je u 50. godini u bolnici u Los Andjelesu, 25. juna, nakon što je imao zastoj srca zbog čega je i prenet u ovu ustanovu.

Michael Jackson

Iznenadna vest o smrti pop ikone uzburkala je javnost širom sveta.

Sa preko 750 miliona prodatih ploča, 13 singlova na prvom mestu i 14 osvojenih Gremi (Grammy) priznanja – medju kojima je i nagrada za životno delo – tokom karijere koja je često bila u senci skandala, Majkl Džekson je sasvim sigurno jedan od najuspešnijih muzičara svih vremena. Dva puta je imao čast da bude uveden u Rock ‘n’ roll kuću slavnih. Bio je prvi crni izvodjač koji je intenzivno promovisan na MTV-ju.

Muzičku karijeru započeo je u okviru grupe „The Jackson 5“ 60-ih godina XX veka, zajedno sa svojom braćom. Majkl se veoma brzo istakao medju braćom i zauzeo poziciju glavnog vokala. Harizmatični dečkić oduševljavao je publiku andjeoskim glasićem i plesnim pokretima kojima je pokušavao da imitira Džemsa Brauna (James Brown).

Osnivač je „Heal the world“ fondacije preko koje je uplatio milione dolara za pomoć bolesnoj deci i deci iz ratom zahvaćenih područja širom sveta, a jedna od aktivnosti fondacije bila je da siromašnoj deci omogući boravak na Džeksonovom ranču – zabavnom parku „Nedodjija“.

Imao je dva braka i za sobom je ostavio toje dece. Prvi brak je bio sa Lizom Mari Preslićerkom kralja Elvisa Preslija, sa kojom je dobio jednog sina, i trajao je dve godine. Ubrzo nakon razvoda Majkl se oženio medicinskom sestrom Debi Rou, sa kojom ima dvoje dece i nikada sa njom nije živeo zajedno. Razveli su se 1999.

Tokom njegove karijere nije sve bilo idealno, pratile su ga različite optužbe i sudjenja za seksualno zlostavljanje maloletnog dečaka, ali je na kraju oslobodjen svih optužbi.

Uprkos svemu, uticaj koji je Majkl Džekson imao na pop muziku i na pop kulturu je neverovatan – svojim glasom i muzičkim stilom inspirisao je brojne muzičare i umetnike kao i generacije mladih širom sveta. NJegov doprinos na polju humanitarnog rada je takodje ogroman.

Vest o njegovoj smrti došla je u jeku priprema za njegovu povratničku turneju nakon 12 godina koja je trebalo da počne 13. jula 2009, čitava serija koncerata u Londonu koja je trebala da traje do marta 2010. rasprodata je za nepunih par minuta.

Kompletna diskografija moče biti pronadjena na Wiki: Michael Jackson a mi ćemo se ovde podsetiti samo nekih od njegovih velikih hitova: