Preminuo Umberto Eko

Italijanski pisac i filozof Umberto Eko preminuo je u petak uveče u 84. godini.

0
1427
Umberto Eko
Umberto Eko
Umberto Eko
Umberto Eko

Italijanski pisac i filozof Umberto Eko preminuo je u petak uveče u 84. godini.

Porodica čuvenog pisca, najpoznatijeg po romanima „Ime ruže“ i „Fukoovo klatno“, saopštila je samo kratko da je Eko preminuo kod kuće, ne navodeći više detalja, prenose svetski mediji.

Za svoj prvi roman „Ime ruže“, koji je napisao 1980. godine, Eko je osvojio niz nagrada, a roman je preveden na 47 jezika i prodat je u više od 30 miliona primeraka. Samo u Italiji prodato je više od sedam miliona kopija.

Roman je svojevremeno francuski „Le Monde“ uključio u listu 100 najznačajnijih knjiga 20. veka, a prema njemu je francuski režiser Žan-Žak Ano 1986. snimio istoimeni triler s Šonom Konerijem i Kristijanom Slejterom u glavnim ulogama.

Renome jednog od najvećih svetskih pisaca na prelazu dva veka potvrili su i romani „Fukoovo klatno“, „Ostrvo dana pređašnjeg“, „Baudolino“, „Tajanstveni planem kraljice Loane“ i „Praško groblje“, „Nulti broj“…

Eko je i autor brojnih eseja i knjiga iz teorije umetnosti, lingvistike i semiotike. Osim toga, pisao je i književnu kritiku i knjige za decu.

– Ja sam filozof. Romane pišem samo vikendom – rekao je jednom.

Eko je važio za izvrsnog poznavaoca istorije i umetnosti srednjeg veka, a bio je i osnivač Odseka za medijske studije na Univerzitetu San Marina i univerzitetski profesor u Bolonji.

Rođen je 5. januara 1932. godine u Alesandriji, u severnoj Italiji.