Proglašena epidemija, uzročnik nepoznat

0
1398

Na osnovu prikupljenih podataka o obolelim žiteljima Smedereva koji su tokom ove sedmice masovno tražili pomoć lekara zbog simptoma stomačnih tegoba, stručna služba Zavoda za javno zdravlje Požarevca prijavila je epidemiju„proliva i želudačno-crevnih zapaljenja verovatno zaraznog porekla – A09”, saopštio je Zavod za javno zdravlje u Požarevcu. Reč je o 20 prijava obolelih sa ovom dijagnozom koje su do četvrtka stigle u ovu ustanovu, i to samo iz Infektivne ambulante Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Iz drugih službi Doma zdravlja i bolnice, zavodu do juče nisu stigle nove prijave, saznaje „ Politika“, iako je zakonska obaveza da se prijavi svaki slučaj pod sumnjom zarazne dijagnoze u roku od 24 sata.

U saopštenju požarevačkog zavoda kaže se da je najviše obolelih registrovano 9. i 10. septembra, ukupno 16. Obolele osobe su različitog uzrasta i uglavnom sa teritorije grada Smedereva i iz okolnih naselja, navode stručnjaci zavoda, uz to da u materijalu poslatom u mikrobiološku laboratoriju juče do 14 satinije identifikovan uzročnik crevnih zaraznih bolesti.

Rezultati uzoraka sirovog roštilj-mesa uzetog pre i nakon manifestacije „Smederevska jesen”, posle koje se više od 400 Smederevaca javilo lekaru zbog stomačnih tegoba, negativni su na salmonelu i stafilokoku, saopštila je juče Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. U izveštaju Veterinarskog specijalističkog instituta Požarevac,navedeno je da je ta ustanova po obaveštenju iz Doma zdravlja Smederevo o sumnji na intoksikaciju roštilj-mesom, sa veterinarskom inspekcijom uzorkovala neoblikovano usoljeno mleveno i roštilj-meso u tri stalna i jednom pokretnom objektu u Smederevu.

– Reč je o uzorcima koji su uzimani pre i posle „Smederevske jeseni”. Napominjem da su u izjavama dece primljene u Zdravstvenicentar u Smederevu ovi objekti navedeni kaoobjekti u kojima je konzumirana hrana –kaže Radoslav Ivković, pi-ar Uprave za veterinu.

Ni šest dana od početka masovnog obolevanja građana Smedereva, još se ne zna tačan uzrok.Ako analize do kraja ne pokažu prisustvo bakterija, nije isključeno da se nikada ne utvrdi ni izvor zaraze ni način prenošenja.

– Ako je u pitanju virus, onda je teško utvrditi odakle je i kako se širio. Moguće da je prenet prljavim rukama, direktnim kontaktima, u pokretnim toaletima.Ne mora da bude čak ni iz mesa –kaže za naš list zdravstveni radnik koji je insistirao na anonimnosti.U odnosu na prethodne dane, broj pacijenata koji se javljaju lekarima sa stomačnim simptomima polako opada, ali još ima novih slučajeva, kažu u ovdašnjem Domu zdravlja.

U Smederevu i dalje vlada opšta pometnja. O uzrocima se nagađa,a gradske priče sve više prerastaju u teorije zavere. Kao uzroci, osim brze hrane, vode, sladoleda, čak i šećerne vune, spominju se i pokretni toaleti, prskanje trave protiv krpelja u tvrđavi, pa sve do tvrdnji da je u pitanju „nešto iz vazduha“.„Smederevska jesen” se nastavlja ovog vikenda, a na gradskom trgu ostala je samo jedna tezga sa brzom hranom.

Na jučerašnjem sastanku kod gradonačelnice Jasne Avramović, povodom aktuelne epidemije u Smederevu, pored zdravstvenih radnika prisustvovali su i predstavnici policije i pravosuđa. Nezvanično, gradonačelnica je zatražila da se identifikuju svi oni koji su u lancu informacija o obolelim sugrađanima doprineli da se stvori „ružna slika o gradu i gradskoj manifestaciji“, saznaje „Politika“.

Nakon sastanka niko se nije obratio novinarima, a nije izdato ni zvanično saopštenje.

Izvor: Politika