Proka Pronalazač iz Smedereva više ne mora da cepa drva

0
3082
Proka Pronalazač
Proka Pronalazač

Radiša Mikić, koga u Smederevu mnogo bolje znaju po nadimku Proka Pronalazač, podužoj listi svojih izuma ovih dana je dodao još jedan. Zajedno sa sinom Acom, njegovim naslednikom na polju inovacija, osmislio je spravu koja cepa i seče drva za loženje.

Proka Pronalazač - Radiša Mikić sa sinom Acom pored sprave koja sama seče i cepa drva
Proka Pronalazač – Radiša Mikić sa sinom Acom pored sprave koja sama seče i cepa drva

– I mi se u kući grejemo na ugalj i drva. Ko god ima tu obavezu, da nacepa i iseče drva za loženje, zna koliko to zna da bude dosadan, a bogami i naporan posao. S ovom spravom ne morate ruke da isprljate, kamoli da se umorite – objašnjava Proka kako i zašto je došao na ideju da baš ovo napravi.

Slične sprave odavno postoje, bez želje da umanjimo vrednost izuma, kažemo Proki, ali on ima spreman odgovor.

– Da, ali su kudikamo veće, ova može da stane u svaki iole prostraniji podrum ili garažu, a i te kojih ima na tržištu su deset puta skuplje, recimo ona koju Slovenci prave. Ova je i mobilna, može da se prikači na kola ili traktor i premesti, može čak i autonomno da radi, bez struje, ako imate dovoljno dobre akumulatore – obrazlaže Radiša prednosti njegove u odnosu na postojeće slične sprave.

Da je ponovo izmislio nešto dobro pokazuju mu i pozivi zainteresovanih kupaca, onih kojima bi njegov izum u mnogome olakšao rad, raznih pečenjara, pekara, roštiljdžija… svih koji se hvale da peku na drva. Koja, naravno, treba nekako naseći i iscepati.

S novim izumom, kaže, nema nameru da ide na najveću smotru inovatora u Brisel ili neku sličnu, na kojima je već dobijao priznanja.

Ovo je „čista komercijala“, od nagrada se, kaže, ne živi.