Dogodilo se na današnji dan – 4. april

0
1580
4. april
4. april

4. april

4. april

1825. – Rođen je srpski filolog Đura Popović, poznat kao Đura Daničić, prijatelj Vuka Karadžića i njegov saradnik u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Radio je kao bibliotekar Narodne biblioteke u Beogradu, sekretar Društva srpske slovesnosti i profesor Liceja i Velike škole. Karadžićeve i sopstvene poglede na jezik dosledno je sproveo u prevodima s latinskog „Starog zaveta“. Objavio je više dela iz stare srpske književnosti („Žitije sv. Save“ od Teodosija, „Žitije sv. Simeona i sv. Save“ od Demontijana…). Neprocenjivu vrednost ima njegov rad na rečniku. Izdao je „Rječnik iz književnih starina srpskih“ i započeo veliki istorijski „Rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika“. Ostala dela: „Mala srpska gramatika“, „Srpska sintaksa“, „Oblici srpskog jezika“.

1860. – Rođen je srpski pisac Vojislav Ilić, osnivač moderne srpske lirike i tvorac verističkog izraza u srpskoj poeziji. Njegova lirika označila je raskid s romantičarskom poezijom i obeležena je misaonim skepticizmom. Pisao je elegične, setne pesme u kojima preovlađuju motivi prošlosti i samoće („Zimska idila“, „Jesen“, „Ja ništa više ne verujem“, „Tamara“, „Istok“). Radio je kao korektor Državne štamparije u Beogradu, pisar ministarstva unutrašnjih poslova, učitelj u Turn Severinu i diplomatski činovnik u Prištini i Solunu. Dela: dva izdanja „Pesama“ objavljena za života i sabrana dela, objavljena posthumno.

1868. – Rođen je srpski književni istoričar i kritičar Pavle Popović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Objavio je mnoge književnoistorijske studije i nekoliko istorija književnosti. Dela: „Jugoslovenska književnost“, „Pregled srpske književnosti“, „Iz književnosti“ (četiri knjige eseja i studija), „O Gorskom vijencu“, „Srpska drama u XIX veku“, „Francuski moralisti“.

1887. – Izabrana je prva žena gradonačelnik – Suzana Medora Salter u gradu Argonija, SAD.

1905.Zemljotres u Kangri, u Indiji, u kojem je poginulo 370.000 ljudi.

1912. – Republika Kina proklamovala je vlast nad Tibetom.

1932.K. K. King izolovao je vitamin C na univerzitetu u Pitsburgu.

1936. – Prvog dana generalnog štrajka studenata Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice protiv fašizacije zemlje i vlade Milana Stojadinovića – policija je na Medicinskom fakultetu u Beogradu ubila studenta prava Žarka Marinovića. U znak sećanja na taj događaj, 4. april se obeležava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta.

1945. – Mađarska se oslobodila nacističke vlasti. Današnji dan se u Mađarskoj slavi kao Dan oslobođenja.

1964. – Singl Bitlsa „Can’t Buy Me Love“ zauzima prvo mesto na top-listama i tamo ostaje pet nedelja.

1968. – Izvršen je atentat na Martina Lutera Kinga u Memfisu.

1989.Karim Abdul Džabar odigrao je svoju poslednju utakmicu u Sijetlu.