Rusi neće Železaru, nema ni tendera

0
1167
Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić
Mlađan Dinkić

Ministar Mlađan Dinkić najavio je da će sutra objaviti plan B za Železaru Smederevo, jer ruski Uralvagonzavod nije dostavio ponudu za tu kompaniju.

Dinkić je novinarima rekao da će o daljoj sudbini Železare sutra raspravljati državni vrh.

On je dodao da neće biti produžen tender za traženje strateškog partnera Železare, koji danas ističe.

Sindikati Železare sutra protestuju i traže odgovor vlade

Dva reprezentativna sindikata Železare Smederevo sutra počinju protest zbog toga što Vlada Srbije nije našla rešenje za to preduzeće i, ukoliko ga hitno ne ponudi, tražiće i smenjivanje ministra finansija Mlađana Dinkića.

„Naš protest imaće različit intenzitet zavisno od reagovanja Vlade“, rekao je agenciji Beta predsednik industrijskog granskog sindikata Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Dragoljub Simić.

Sindikati su protest zakazali ispred glavne kapije Železare, a kažu da su imali dovoljno strpljenja za pokušaje Vlade da pokrene proizvodnju u Železari koja je državno vlasništvo od početka 2012. godine.

Simić je upozorio da bi protest mogao da eskalira dolaskom u Beograd, pred zgradu Vlade Srbije i zahtevom za smenu ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, „ako u međuvremenu nadležno ministarstvo ne nađe rešenje za pokretanje proizvodnje u Železari“.

Železara Smederevo je u vlasništvu države Srbije od januara prošle godine kada ju je dotadašnji vlasnik, američka kompanija Ju Es stil (US Steel) zbog gubitaka prodala za jedan dolar.

Vlada je dva puta raspisivala tender, a danas je istekao rok za podnošenje obavezujućih ponuda za strateškog partnera Železare.

Jedina prijavljena kompanija za Železaru je ruski Uralvagonzavod koji, međutim, do danas nije dao ponudu.

Izvor: B92