„SAMO DA NE UČIMO KINESKI“ Kako Smederevci gledaju na privatizaciju Železare

0
1717
Potpisan ugovor o prodaji Železare Smederevo
Potpisan ugovor o prodaji Železare Smederevo

„Huan-jing“ (dobro došli) verovatno je jedina fraza koju je većina prisutnih u Smederevu zapamtila u ponedeljak na potpisivanju ugovora o prodaji „Železare“.

Radnici od dolaska kineske kompanije „Hestil“ mnogo očekuju, ali imaju i neke dileme. Za početak, da li će opet biti u prednosti oni koji znaju jezik, kakav je slučaj bio kada su „Železaru“ držali Amerikanci.

Mnogi se nerado sećaju kako su neke njihove kolege stigle do menadžerskih pozicija samo zahvaljujući tome što su bolje od drugih govorili engleski. Sve drugo osim učenja kineskog, kažu, nije sporno. Posla se ne plaše.

– Ovde sam inženjer tri godine i očekujem da sada mogu samo da napredujem, da nešto novo naučim, i ja i moje kolege. Spremam sam na to da bih dao doprinos razvoju fabrike – kaže Vladan Andrejić.

To novo što se nada da nauči jeste tehnologija koju bi Kinezi trebalo da donesu jer je reč o naprednoj kompaniji koja je već sedam godina na listi 500 najuspešnijih na svetu prestižnog magazina „Fortune“ i čija se imovina procenjuje na 63 milijarde dolara. U 2015. su rangirani kao 239, što je skok u odnosu na godinu dana pre od čak 32 mesta.

– „Hestil“ je spreman da obezbedi investicije za „Železaru“, sa neophodnom tehničkom transformacijom i korišćenjem naše napredne tehnologije. Sigurni smo da smo dovoljno kompetentni da izgradimo Smederevo u moderan kompleks za proizvodnju čelika sa unapređenom opremom. Učinićemo ovu železaru najkonkurentnijom u Evropi – rekao je radnicima Ju Jong, predsednik kompanije koja je samo u prošloj godini ostvarila prihod od 43 milijarde dolara, što je skoro pet puta više od budžeta Srbije, odnosno prihoda koji je naša država ostvarila.

„Hestil“ ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja. Vlasnici su i grupe „Duferko“ koja se bavi prodajom čelika u 145 zemalja.

Ju Jong, koji je na poziciju predsednika došao krajem 2013, posebno se ponosi najčistijim „zelenim procesom“ proizvodnje, sa najmanjim negativnim uticajem na životnu sredinu, razvejavši tako sumnje da ekologija baš i nije prioritet Kinezima.

A što se tiče kineskog jezika, radnicima je zasad dovoljno da znaju dve reči: čelik je „gang“, a železara „er gang-čang“.

Inače, ministar privrede Željko Sertić juče je zvanično potvrdio pisanje „Blica“ da „Hestil“ pored kupovine „Železare“ ima nameru da ulaže i u srpski metalski kompleks.

– Pokazali su interesovanje za mnoge naše metalske komplekse. Neću da otkrivam imena, ali to će biti tema naših razgovora u narednom periodu – rekao je Sertić.

JOŠ BEZ KINESKOG RESTORANA

Na prijemu u Vili Obrenovića, koji je premijer Aleksandar Vučić upriličio nakon potpisivanja ugovora za „Železaru“, služena je i srpska i kineska hrana.

Kineska je stigla „sa strane“ jer je Smederevo jedan od retkih većih gradova u Srbiji bez kineskog restorana.

Smederevci očekuju da će sada neko prepoznati šansu i to promeniti.