Ostaje li Kamaraš u Železari?

0
2026
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš
Peter Kamaraš

Hestil donosi najbolju tehnologiju i proizvode i verovatno će od Železare napraviti najbolju i najuspešniju fabriku u ovom delu sveta, smatra Peter Kamaraš.

„Hestil donosi najbolju tehnologiju, proizvode i dugoročni opstanak. Sa njima znamo da će Železara opstati sledećih 15, 20 ili 25 godina“, rekao je Kamaraš dosadašnji prvi čovek srpske čeličane u intervjuu za televiziju N1.

Na pitanje da li bi Železara mogla da opstane bez stranog partnera, on je odgovorio da bi mogla, ali da je pitanje koliko dugo, sa koliko zaposlenih i koje bi proizvode nudila.

Upitan zbog čega nisu objavljivani detaljni rezultati poslovanja i ugovor o angažovanju kompanije HPK u Železari, Kamaraš je podsetio da su u drugoj polovini 2015. bili u toku pregovori o prodaji fabrike i da se nije želelo da se otkrivaju informacije.

„Radi se o državnoj kompaniji i javnost želi da zna detalje poslovanja. Na to ima potpuno pravo. Sa druge strane, mi smo na tržištu i ne možemo da razotkrivamo određene informacije. Razumem želju javnosti da zna, ali bi time konkurenciji mogli da otkrijemo podatke koji su im potrebni. Mislim da javnost ima pravo da zna, ali za mene je Železara najvažnija. Moram da zaštitim da važne informacije ne izađu iz fabrike“.

Komentarišući činjenicu da je izostao obećani profit Železare zbog pada cena čelika, on je naveo da ni najkonzervativnije kompanije u svetu nisu mogle da predvide kolaps cena koji se dogodio u novembru i poslednjem kvartalu 2015.

„Takva kriza nikad se ranije nije dogodila. To ne tvrdim ja, to su reči čelnih ljudi Baustila, koja je treća najveća kompanija na svetu“, rekao je on.

Povodom moguće reakcije EU na državnu pomoć Železari, Kamaraš je istakao da Vlada Srbije nije pružala srpskoj čeličani pomoć od februara prošle godine, dok su vlade mnogih zemalja članica Unije i u 2015. davale subvencije svojim državnim preduzećima.

„Italijanska vlada je dala državnoj kompaniji ILVA dve milijarde dolara subvencija prošle godine. Slovačka vlada je Košicama dala 200 miliona. Slično su radile i ceška, poljska i nemačka vlada. Nisam ukljucen u razgovore sa EU, ali sam siguran da je Vlada Srbije u pravu u vezi sa tim šta radi po ovom pitanju, odnosno šta je radila, jer od februara prošle godine nije bilo državne pomoći“.