Sertić: Sudbina Železare se rešava 5. aprila

Srbija će u utorak znati da li će smederevska "Železara" biti prodata, odnosno da li je kineska kompanija HBIS ispunila uslove tendera, kaže za "Blic" ministar privrede Željko Sertić.

0
1530
Željko Sertić
Željko Sertić

Srbija će u utorak znati da li će smederevska „Železara“ biti prodata, odnosno da li je kineska kompanija HBIS ispunila uslove tendera, kaže za „Blic“ ministar privrede Željko Sertić.

Željko Sertić
Željko Sertić

– Tada ćemo, u skladu s procedurom, znati detalje ponude kineske kompanije, počevši od finansijske pa do investicija i drugih parametara koji su definisani konkursom – kaže Sertić.

Drugim rečima, tada će srpska javnost znati da li je njihova finansijska ponuda u skladu s javnim pozivom, odnosno da li su Kinezi voljni da plate 45,7 miliona evra, što je 50 odsto od procenjene tržišne vrednosti kompanije na kraju 2015. Ukoliko jeste, onda bi s jedinim ponuđačem do kraja aprila trebalo da bude potpisan ugovor. Pre toga će o uslovima transakcije biti obavešten i Brisel, odnosno Evropska komisija, koja bi trebalo da da zeleno svetlo za kupovinu srpske železare.

Naime, kako je „Blic“ već pisao, Evropska unija prati privatizaciju srpske kompanije jer po pravilima te zajednice država ne može da pomaže čeličnu industriju, kako ne bi bila narušena konkurencija. Zbog toga, ali i zbog dodatnih garancija da će na evropsko tržište dolaziti čelik samo iz Smedereva, a ne iz Kine, pre potpisivanja ugovora odnosno u prvoj polovini aprila, srpska delegacija će ići u Brisel.

Iako se ne zna kakva je finansijska ponuda i šta su Kinezi konkretno ponudili, oni su ranije iskazali želju da u Smederevu otvore fabriku šavnih cevi u koju bi uložili oko 300 miliona evra.

„Železarom“ od aprila 2015. upravlja holandska firma „HPK inženjering“, s kojom je Vlada potpisala sporazum nakon neuspešnog tendera za prodaju smederevske čeličane, na koji se javio samo američki „Esmark“. U „Železari“ je zaposleno oko 5.000 radnika.

Kina uvela namet na čelik iz Evrope

Ponuda kineske kompanije dolazi u trenutku kada je Kina uvela antidamping namete za čelik iz EU, Japana i Južne Koreje. Za uvozni čelik će se plaćati carina od 14,5 do 46,3 odsto. Stručnjaci tvrde da ovo može biti još jedna prepreka za prodaju „Železare“.