Vučić: Železara će biti profitabilna već u maju

Vučić je, na konferenciji za medije, govorio danas o Železari Smederevo

0
1659
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je smederevska Železara poslednjih meseci uspela da smanji gubitke i poručio da će to preduzeće poslovati profitabilno već u maju.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Vučić je, na konferenciji za medije, istakao da je gubitak u poslovanju Železare u januaru bio devet miliona evra, dok je u martu taj minus „15 puta niži“, a da će u aprilu biti ispod 500.000 evra.

„Već u maju očekujemo da Železara posluje profitabilno“, poručio je Vučić istakavši da je to preduzeće, posle Fijata, već postala drugi izvoznik u Srbiji.

Prema Vučićevim rečima, Železara je ostvarila uštedu na kupovini koksa, od oko dva miliona dolara mesečno, rude od oko 1,5-2 miliona dolara, na struji od oko dva miliona dolara, šljaci milion-milion i po i vatrostalnim materijalima od oko 0,5 miliona dolara.

„Imaćemo i dodatne uštede. Železara će biti nosilac privrednih aktivnosti u Srbiji. Iza Fijata je već drugi izvoznik, dramatično povećava proizvodnju i u potpunosti je opredeljena ka izvozu.

„U aprilu ćemo imati oko 85.000 do 90.000 tona, a u maju ćemo ići na maksimum proizvodnje od 95.000 tona kada je reč o jednoj visokoj peći. Očekujemo da do novembra pokrenemo drugu visoku peć i da idemo na rekordnu proizvodnju u Železari“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da će bolji standard građani moći da osete po svom džepu za dve godine, a ranije povećanje plata i penzija nije isključeno ako se nastavi dobar trend, odnosno dobri fiskalni rezultati kao u prva tri meseca 2015.

„Smatram da ćemo imati prostora za to, ako se nastavi ovaj trend, ali ja ne želim da takve stvari koristimo u političke svrhe. Srbija mora da ima dobru ekonomiju koja će obezbediti bolju budućnost i da ljudi osećaju na svom džepu dobitak“, rekao je Vučić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, bolji standard građani bi mogli da očekuju i na svom džepu da osete za dve godine.

„Ali to nećemo da radimo kao neki, zbog izbora, pa su nas odveli u drastičan rast javnog duga. Mi ćemo to raditi zato što smo napravili zdravu i dobru ekonomsku podlogu za takve poduhvate“, rekao je Vučić. Premijer je rekao da je vlada mnogo promašila kada je reč o deficitu za prva tri meseca, ali srećom u dobrom pravcu.

U prva tri meseca u 2014. godini deficit je, kako je kazao, iznosio 75,23 milijarde dinara, a prvom tromesečju ove godine bilo je predviđeno da se taj deficit smanji na 55 milijardi.

„S tim bi bili zadovoljni i mi i MMF, a rezultat je bio još bolji, te je deficit je u prvom kvartalu iznosio 21,44 miliona dinara, 33,5 milijarde bolje nego što je očekivano“, rekao je Vučić.