Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića 120 godina kasnije

0
3616
Izložba: Smederevo - 120 godina kasnije
Izložba: Smederevo - 120 godina kasnije
Izložba: Smederevo - 120 godina kasnije
Izložba: Smederevo – 120 godina kasnije

Novom izložbenom postavkom u prvoj sali smederevskog muzeja pokušaćemo da dočaramo izgled Smedereva sa kraja 19. veka. Izložbom Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića, autora mr Snežane Cvetković, višeg kustosa i Miroslava Lazića, višeg kustosa, predstavićemo album čuvenog srpskog fotografa Milana Jovanovića sa fotografijama Smedereva, koji se čuva u u Odeljenju posebnih fondova u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

Svečano otvaranje izložbe biće u četvrtak 10. mart 2016. u 18 časova.
Pokrovitelj izložbe je grad Smederevo.

Album sa fotografijama Smedereva predstavićemo u celini, na dizajniranim printovima 120 h 120 cm, kao i 150 x 85 cm, oživljavajući „sliku“ rečima, odnosno citatima iz domaćih i stranih putopisa i novinskih zapisa s kraja 19. veka, kao i „prisutnim“ savremenicima koji su međusobno bili blisko povezani, kumovi Milan Jovanović i Branislav Nušić, i poslednji Obrenovići na prestolu, kraljevski par Aleksandar i Draga. Ova izložba biće i više od prikaza Smedereva na starim fotografijama. Ona je ujedno mali osvrt na istoriju fotografije u Srbiji. Naime, povezali smo istoriju i književnost, skrenuvši pažnju na pripovetku Branislava Nušića „Fotografija“ posvećenu upravo fotografu Milanu Jovanoviću.
Jedinstven u stvaralačkom opusu Milana Jovanovića foto-album Smedereva predstavlja dragocen izvor u proučavanju razvoja srpske fotografije. U dužem vremenskom periodu gotovo nepoznat, ovom izložbom se prvi put predstavlja najširoj javnosti.
Ovaj album predstavlja dragoceno vizuelno svedočanstvo za poznavanje tadašnjih vizura Smedereva, njegovih istorijskih pejzaža, ulica i javnih građevina profanog i svetovnog karaktera. Album sadrži ukupno petnaest fotografija. Na osnovu niza činjenica utvrdili smo da je album mogao da nastane oko 1895/96. godine. Fotografski snimci panorama i veduta su u ovo vreme bili retkost, čime „smederevski album“ još više dobija na značaju.
Kontekst nastanka albuma nije u potpunosti razjašnjen, pretpostavljamo da je povezan sa dinastijom Obrenović, čiji su vladari sa svojom dvorskom pratnjom bili česti gosti Smedereva u ovom vremenskom periodu. Takođe, ne možemo biti sigurni da je album nastao iz komercijalnih pobuda, kao predložak za izradu razglednica, s obzirom da je samo jedna od fotografija iz albuma upotrebljena u tu svrhu.
Sve fotografije snimljene su jednakim kompozicionim i stilskim rešenjima i predstavljaju izuzetno značajan vizuelni materijal u poznavanju fizičke strukture Smedereva u prošlosti. Takođe, album predstavlja značajnu kockicu u mozaiku fotografske prakse jednog od najboljih srpskih fotografa, Milana Jovanovića.
Razumevajući značaj realizacije ove izložbe za kulturno-umetnički život grada Smedereva očekujemo medijsku podršku Vaše kuće u njenoj promociji.

Mr Snežana Cvetković, viši kustos istoričar umetnosti
Miroslav Lazić, viši kustos-saradnik za odnose sa javnošć