Smederevska pesnička jesen od 15. do 17. oktobra

0
2171
Smederevska pesnička jesen
Smederevska pesnička jesen
Smederevska pesnička jesen
Smederevska pesnička jesen

Ovogodišnji 44. Međunarodni festival poezije „Smederevska pesnička jesen“ biće održan od 15. do 17. oktobra. Učestvovaće pesnici iz Kine, Rusije, Nemačke, Sjedinjenih američkih država, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Srbije i drugih zemalja, a najprestižniju nagradu Festivala ove godine dobiće kineski pesnik Džao Lihong.

Ova značajna pesnička manifestacije počeće u utorak, 17. oktobra u 11 časova u smederevskoj Narodnoj biblioteci otvaranjem 13. Sajma poezije. To je jedinstvena izložba pesničkih knjiga na srpskom jeziku objavljenih tokom godine. Takođe, biće postavljena izložba knjiga Miloša Crnjanskog, jednog od najvećih srpskih pesnika, a povodom 120 godina od njegovog rođenja.

Domaći i strani autori darivaće svoja najnovija izdanja. Za 12 časova i 30 minuta planiran je obilazak vile Obrenovića, gde će biti upriličeno poetsko-folklorno veče. Učestvovaće pesnici – gosti Festivala i Gradsko kulturno-umetničko društvo Smederevo. Posle podne, od 17 časova i 30 minuta u Vinskom gradu biće organizovan program „U slavu Bahusa“. Posetioci će moći da slušaju poeziju i muziku posvećenu vinu. U Koncertnoj dvorani smederevskog Centra za kulturu u 19 časova biće održano Veče Smederevskog orfeja i Susreti pesničkih festivala. Tada će biti predstavljena poezija lužičko-srpskih pesnika i Festivala poezije u Budišinu u Nemačkoj. Biće predstavljena i dvojezična antologija lužičko-srpskih pesnika. O knjizi će govoriti Mićo Cvijetić, Jan Krsani i Benedikt Dirlih. Na kraju biće dodeljena nagrada Smederevski orfej ovogodišnjem dobitniku. Nagradu će uručiti prošlogodišnji dobitnik ove nagrade smederesvki pesnik Živorad Đorđević Žeđ.

Drugog dana „Smederevske pesničke jeseni“, u sredu, 16. oktobra u 10 časova i 30 minuta u Gimnaziji u Smederevu biće priređen program „Svetlost i reči“. To će biti druženje učesnika Festivala sa učenicima smederevskih srednjih škola. Festival će darivati ovu školu sa hiljadu pesničkih knjiga. U 12 časova u Osnovnoj školi „Sveta Mladenović“ u Saraorcima biće otkrivena spomen bista pesniku Tanasiju Mladenoviću, povodom sto godina od njegovog rođenja. Program će pripremiti učenici škole u Saraorcima. U sredu u 19 časova u holu Centra za kulturu biće otvorena izložba „Lepote Kine“. Izložbu će otvoriti Hu Hong, savetnik za kulturu Ambasade Kine u Srbiji.

Festival će otvoriti Radomir Andrić, predsnik Udruženja književnika Srbije. Pesnička baština biće posvećena jubileju dva veka Njegoša. Stihove Petra Petrovića Njegoša kazivaće glumac Nebojša Kundačina. Gradonačelnica Smedereva uručiće najprestižniju nagradu Festivala „Zlatni ključ Smedereva“ kineskom pesniku Džao Lihongu. O njemu će govoriti Dragan Dragojlović, predsednik Odbora za dodelu ove nagrade. U muzičkom trenutku nastupiće guslar Boško Vujačić. Iste večeri pet izabranih pesnika za nagradu „Zlatna struna“ čitaće pesme. To su Andrej Jelić Mariokov, Ljiljana Bralović, Kaja Pančić – Milenković i Vidak Maslovarić.

U četvrtak, 17. oktobra u 11 časova za najmlađe Smederevce u smederevskom Centru za kulturu biće organizovan program „Zlatni ključić“. To je program za učenike osnovnih škola i decu iz Predškolske ustanove „Naša radost“. U programu će učestvovati Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Pero Zubac, Mirjana Stefanović, Gradimir Stojković, Mošo Odalović, Jovica Tišma i drugi. Program će pripremiti učenici Osnovne škole „Branislav Nušić“. U 12 časova u Udruženju paraplegičara pesnici će se družiti sa članovima ovog Udruženja i darivati ih knjigama. U Koncertnoj dvorani u 19 časova na Međunarodnoj pesničkoj večeri „Meridijani“ biće dodeljena nagrada „Zlatko Krasni“ za prevodilačko delo i to Kolji Mićeviću. Te večeri biće dodeljena nagrada „Zlatna struna“ i nagrada za najbolju pesmu po oceni smederevske publike. Lokalni list „Naš glas“ dodeliće nagradu pesniku Risti Vasilevskom, za izuzetan doprinos zavičajnom pesništvu. Sledi miting poezije, a učestvovaće pesnici iz Kine, Rusije, Nemačke, Sjedinjenih američkih država, Bugarske, Crne Gore, Mađarske, makedonije, Srbije i drugih zemalja. U muzičkom delu programa nastupiće Slobodan Devečerski i Vanja Simić

U okviru izdavačke delatnosti biće objavljene brojne knjige. Najznačajnje izdanje biće dvojezična antologija pesama lužičko-srspkih pesnika. Tu je i knjiga iz edicije „Zlatni ključ“, u kojoj će biti izdata pesnička knjiga kineskog pesnika Džao Lihonga.

Izvor: Grad Smederevo