Smederevskoj železari partner iz Amerike

1
1307
Železara Smederevo tek sada interesantna pravim igračima?

Američka „Esmark stil grupa“ zainteresovana je strateško partnerstvo u Železari, ali se još uvek očekuje konkretna ponuda.

Železara Smederevo
Železara Smederevo

„Blic“ saznaje da je “Esmark” izrazio ozbiljnu zainteresovanost za rad sa Železarom, pa i za njeno preuzimanje. Vlasnik ove firme Džim Bučard potiče iz porodice iz Pitsburga koja je čuvena po poslovima sa čelikom. Naime, i njegov otac bio je izvršni direktor jedne od poznatijih američkih čeličana.

Osim predstavnika „Esmarka“, koji su prethodnih dana posetili čeličanu u Smederevu, a zatim nakratko razgovarali i s predstavnicima Ministarstva finansija, za saradnju sa železarom zainteresovan je i britansko-austrijski fond „Vestvud“. U razgovorima prethodnih meseci s predstavnicima Vlade u Beogradu bilo je reči o investicijama u železaru vrednim 450 miliona dolara.

– U fondu razmišljaju da li bi u železari bili jedini vlasnik ili bi ponudili da uđu u strateško partnerstvo s Vladom Srbije – tvrdi izvor „Blica“ iz Nemanjine 11 i napominje da se odluka o ulasku u zvanične pregovore s fondom još čeka.

Već dugo se o zajedničkom ulaganju u Železaru Smederevo razgovara i s ruskim „Ural vagon zavodom“. Rusi su, inače, i jedini koji su zvanično saopštili da su zainteresovani za našu čeličanu.

U svakom slučaju, kako nam je potvrđeno iz Vlade Srbije, u narednom periodu će se intenzivirati razgovori sa svima koji su pokazali interesovanje za ulaganje u železaru.

– Napravljen je konkretan plan za železaru. Narednih nekoliko meseci čeličana u Smederevu će nastaviti da radi uprkos gubicima. U tom periodu razgovaraćemo sa svim kompanijama koje su zainteresovane za kupovinu ili stratešku saradnju sa železarom. Ukoliko u dogledno vreme ne uđemo u konkretne pregovore s nekom od tih firmi, pokušaćemo da aktiviramo neke druge investicije u Smederevu koje bi omogućile da se svi oni koji danas rade u železari zaposle. Te investitore podržali bismo i finansijski, subvencionisanjem svakog novootvorenog radnog mesta s nekoliko hiljada evra – objašnjavaju za „Blic“ u Nemanjinoj 11.

Od odlaska „Ju-Es stila“ iz Smedereva 2012. godine do danas, iz budžeta je dato 170 miliona evra kako bi se omogućilo poslovanje. Premijer Vučić je izračunao da je to kao da je svakom radniku železare dato 34.000 evra za dve godine. Za nastavak proizvodnje 2014. potrebno je još 23 miliona evra.

Izvor: Blic

1 KOMENTAR

  1. „Premijer Vučić je izračunao da je to kao da je svakom radniku železare dato 34.000 evra za dve godine. Za nastavak proizvodnje 2014. potrebno je još 23 miliona evra“
    Nije to dato radnicima, vec drzavi. Tim parama su placeni EPS, Srbijagas i bar jos 300 firmi. Radnici su dobili 10% toga. Budzet za plate je manji od 2milona evra, prilicno sam siguranm, najvise para se trosi na energetske resurse.
    Ali ovo je dokaz da Vucic bas i ne zna da racuna.

Comments are closed.