I kod kupovine Železare „đavo je u detaljima“, nepoznatim

0
1793
Otvaranje ponude HBIS za kupovinu Železare Smederevo
Otvaranje ponude HBIS za kupovinu Železare Smederevo
Otvaranje ponude HBIS za kupovinu Železare Smederevo
Otvaranje ponude HBIS za kupovinu Železare Smederevo

Ministarstvo privrede Srbije prihvatilo je predlog Komisije za sprovođenje postupka prodaje imovine Železare Smederevo, da se jedini učesnik u postupku, kineska kompanija Hestil, prihvati za kupca za ukupnu cenu od 46 miliona evra.

Smederevska kompanija imaće bar još jednu šansu. Kineska kompanija Hestil, poznata i kao HBIS, kako stoje stvari, biće i budući vlasnik.

Za sada, premijer je objavio mnogo veće investicije, od ranije najavljenih 300 miliona dolara: „Ono što piše u njihovoj ponudi je investicija u dve godine od 980 miliona dolara, milijardu investicija u dve godine“, kazao je Vučić na stranačkom mitingu u Pančevu.

Za sada se zna da je Kineska kompanija ponudila 46 miliona evra, a planira da uloži 300 miliona dolara. Inače, Hestil ima 37 visokih peći u fabrikama i može da proizvede 50 miliona tona čelika godišnje. Ukupna sredstva kineskog čeličnog giganta su 53 milijarde dolara. Smederevska firma ima dve visoke peći i može da napravi 2,1 milion tona čelika.

U Vladi imaju razloga da budu zadovoljni prodajom. Stručnjacima nije lako da opravdaju ovu kupovinu s obzirom na trenutno stanje na tržištu čelika.

Oni sa kojima je novinar N1 razgovarao kažu da je, na prvi pogled, železara prodata uprkos ekonomskoj logici, ali i da kupac sigurno ne bi bacio 46 miliona evra. Đavo je, kao i uvek, u detaljima, ali oni za sada nisu poznati javnosti i zato će biti neophodno, kažu analitičari, da svi detalji budućeg ugovora postanu poznati javnosti.

„Ukoliko se nekad desi da budemo u prilici da vidimo ugovor, iskreno se nadam da nećemo naći situacije koje smo prošli u ugovoru s Etihadom, a to je da država i dalje subvencionira tu firmu. Ukoliko bi država i u ovom slučaju subvencionirala Železaru, to bi značilo da taj teret nismo rešili i skinuli sa grbače građana“, kaže savetnik za investicije Mahmud Bušatlija.

Železarom je od prošle godine upravljao profesionali menadžment koji, uz izgovor da je svetska cena čelika pala, nije uspeo da od nje, kao što je bilo najavljeno, napravi profitabilni kompaniju.

„Ne moraju uvek posmatrači utvrditi dobro ekonomski interes onog koji investira. Obično to on na najbolji način utvrdi. Treba osvojiti kapacitet, pa značajno investirati u obrtna sredstva, jer sad radi samo jedna peć, da bi obe peći radile treba znatno više kapitala za nabavku materijala i plaćanje svih troškova. I treće, treba razmišljati o određenoj doradi svih proizvoda da bi se dobila dodatna vrednost veća“, navodi Milan Kovačević, konsultant za strana ulaganja.
Ostalo je i otvoreno pitanje da li će EU reagovati na ovu transakciju. Ekonomista Ljubodrag Savić kaže da Unija nerado gleda na dolazak kineskih kompanija u Srbiju i da će imati određene zahteve:

„Da u stvari kineska kompanija na evropskom tržištu prodaje samo srpski čelik. Mislim da to nije što se nas tiče naročit problem. Mislim da se preko naših leđa prelama odnos između EU i Kine. I EU je prošle godine imala proizvodnju od 166 ili 167 miliona tona čelika i zapravo nema dovoljno tražnje za svoj čelik“, kaže on.

Iako nisu sigurni šta ih sve čeka pod novom upravom, radnike železare, ali i stanovnike Smedereva obradovalo je što bi nakon odlaska US Stila i neuspešne privatizacije, čeličana trebalo da dobije novog vlasnika.