SNS obustavio pregovore

0
1957
SNS
SNS
SNS
SNS

Pregovore SNS, SPS i URS oko formiranja lokalne vlasti po državnom modelu, obustavio je vrh Srpske napredne stranke. Stav smederevskih naprednjaka da neće u vlast sa gradonačelnicom Jasnom Avramović (Pokret za Smederevo) koji centrala ne podržava, mogao bi da dovede do raspuštanja lokalnog odbora.
Pre mesec i po, smederevski naprednjaci potpisali su sporazum o saradnji sa ovdašnjim odborima SPS i Ujedinjenim regionima Srbije. Krenuli su u pregovore oko formiranja nove vlasti koji su bili blizu uspeha, ali je vrh SNS naredio da se oni obustave.

– Sa pregovorima i prekombinovanjem se zastalo jer je Gradski odbor dobio instrukciju od Izvršnog odbora da se privremeno obustave svi pregovori, dok u Smederevo ne dođu predsednik stranke Aleksandar Vučić i predsednik Izvršnog odbora Radomir Nikolić. Tada bi se na sednici Gradskog odbora dogovorili o daljim koracima u pregovaranju i eventualnom formiranju nove vladajuće većine u kojoj bi učestvovala SNS – kaže Ivan Mihailović, predsednik Gradskog odbora SNS.
Gradski odbor ranije je javnost obavestio da neće u koaliciju sa gradonačelniKom Jasnom Avramović, liderom „Pokreta za Smederevo“, zbog „pogubne politike i krivičnog postupka“. To se, izgleda, nije svidelo Beogradu. Nesuglasice su, navodno, zamrzle pregovore, a sve su glasnije najave da bi smederevski odbor naprednjaka mogao da bude raspušten.

– Što se tiče raspuštanja odbora, to su lepe i neostvarive želje onih koji se plaše SNS i mogućih vanrednih izbora, ali za tako nešto nema razloga. Posle donošenja novog statuta SNS, ionako slede unutarstranački izbori na mesnim i gradskom odboru – tvrdi Mihailović.

Inače, aktuelnu vlast čine „Pokret za Smederevo“ (20), DS (14) SPS (9) i SPO-LDP (4). I dok oni navode da je vlast stabilna, svi pregovaraju sa strane. SPS je javno ušao u savez sa opozicijom, dok gradonačelnica Jasna Avramović, doduše tajno, već izvesno vreme pregovara sa centralom SNS o lokalnom savezništvu. Pominju se dva scenarija – da SNS u vlasti zameni demokrate, pa čak možda i SPS, do toga da gradonačelnica sa svojim „Pokretom za Smederevo“ priđe naprednjacima.

Gradski odbor DS se priprema za stranačke izbore, pa je u toku velika bitka između kandidata dve struje. U SPS takođe ima podela, ali je disciplina stroža. Podele su nastale delom i oko dobrobiti koalicije sa gradonačelnicom, što može da pocepa i lokalni SNS.

ZABORAVILI
SNS je ranije optuživala SPS da zarad fotelja neće da raskine koaliciju i uđe u savez sa njima i URS, što je okarakterisala kao nepoštovanje dogovora lidera stranka o formiranju koalicija na lokalu. SNS je tada saopštila da SPS daje „legitimitet pogubnoj politici na štetu građana koji su njihovi taoci“.

PREŠLI U “POKRET ZA SMEDEREVO“
Ovo nije prvi veći sukob unutar SNS. Pre godinu dana, nezadovoljni odnosom vrha stranke, ali i zbog međusobnih svađa, članovi Gradskog odbora SNS kolektivno su istupili iz stranke. Tada je saopšteno da je stranku napustilo još 1.000 članova. Naprednjačka frakcija je nakon izlaska iz stranke pristupila GG PZS.

Izvor: Večernje novosti