Stupar: Smederevo proizvodi grožđe, a ne gvožđe

0
1565
Slobodan Stupar
Slobodan Stupar
Slobodan Stupar
Slobodan Stupar

Železaru Smederevo napravio je Josip Broz Tito kao političku fabriku, a Aleksandar Vučić je i dalje čuva kao takvu, iako je Smederevo grad koji proizvodi grožđe a ne gvožđe, rekao je u Novom danu novinar Slobodan Stupar, dopisnik radija BBC na srpskom jeziku, komentarišući privatizaciju srpske čeličane.

Stupar objašnjava da su neki predlagali da se Železara Smederevo ugasi jer Srbija niti ima izvor ruda za proizvodnju, niti ima tržište za plasiranje proizvoda. Međutim, on kaže da se premijer plaši Smedereva i otpuštanja radnika Železare jer se boji da ne izgubi izbore.

Dopisnik BBC kaže da kineski investitor dolazi u Železaru kao jedini zainteresovani kupac, a da Evropsku uniju nervira dolazak ogromnog kineskog kapitala.

„Kina ima strahovitu količinu para za investiranje, ona kupuje resurse, naftna bogatstva. Spremaju se za hiljadugodišnju buduću Kinu. To što ulaze u Evropu, EU nervira jer je to irazito moćna zemlja“, kaže Stupar.

On napominje da je državi promaklo da spreči hiljade mladih visokoobrazovanih ljudi, koji se bave informacionim tehnologijama, da ostanu u zemlji i ovde primene svoje znanje. Veće plate vidi kao jedini način da se zadrže u zemlji.

„Ne znam šta je elementarno, ali znam da se u Beogradu ne može živeti dobro bez 1.500 evra“, rekao je Stupar.

Ističe da je znanje osnov za prosperitet jedne zemlje, a da smo mi u moralnom sunovratu kada je u pitanju obrazovanje.

„Vidite šta se dešava sa školstvom i doktoratima, kako se štancuju diplome. Smatramo da je obrazovanje diploma. Ako imaš pet diploma ti nisi obrazovan, ti imaš pet papira. Zato imamo Malog“, objašnjava Stupar i dodaje da falsifikovanje diploma, ipak, nije novi izum već da je takva praksa postojala i u bivšoj Jugoslaviji.

„Oduvek se to radilo, ali sada se to radi grozno“, naglašava novinar.

Stupar kaže da se danas na fakultetima gleda samo kako da se stekne diploma, a ne kako da se stekne znanje.

„Diploma je samo paraf koji pečatira konkretno znanje. Znanje je uvek ispred papira“, kaže Stupar.

Balkan – Rođački narodi sa malim razlikama i velikim mržnjama

Gost Novog dana kaže da se sa razvojem odnosa Srbije i Kosova stalo pre godinu dana, a da „potpuna normalizacija“, koja je uslov za obe strane ako žele u EU, politički ne odgovara ni Beogradu ni Prištini.

„Normalizacija bi trebalo da znači da Beograd ne priznaje Kosovo, ali mu dozvoljava da funkcioniše u nizu međunarodnih organizacija i da se život običnih ljudi učini lakšim. U konačnom, to znači da se prizna nezavisnost Kosova, na šta nas sada niko ne tera“, objašnjava Stupar.

On smatra da je „logično“ očekivati zahteve za priznanjem Kosova, što budemo bliži punopravnom članstvu u EU.

„Logično je očekivati da kada ulazite u EU morate znati koja ste država, koje su vam granice, s kim se graničite. Do tada ćemo verovatno biti članica NATO, kao i Kosovo. Paket je pripremljen, samo je pitanje vremena. Sve ostalo je da se zabavljamo do tada“, rekao je Stupar.

O učestalim nesuglasicama i sporenjima zvaničnog Beograda i Zagreba, Stupar kaže „ko je čitao Andriću zna na kakvom prosoru živimo“.

„Svi ovi narodi su istog etničkog porekla, govore istim jezikom i dođu kao neki rod, brat od strica. U narodima gde su razlike beskrajno male, mržnje su ogromne. Mislim da u Bosni, Hrvatskoj i Srbiji mi uvek možemo naći temu oko koje ćemo se klati, pod znakom navoda ili stvarno“, objašnjava gost Novog dana.

Kako kaže, Evropska unija je nastala iz potrebe Francuske i Nemačke da stave tačku na klanje i da bi to trebalo da uradimo i mi, ali za to nam je potreban neko moćan i jak.

Na opasku „neko kao Josip Broz“, Stupar odgovara: „Broza su se jako plašili i voleli ga. Mi uvek živimo uz nekog vođu. Na izborima u Srbiji odlučuju oni koji nikada ne glasaju i oni koji uvek glasaju za vođu“.