Teatar u tvrđavi bez performansa i instalacija

Pozorišni festival Teatar u tvrđavi biće održan u Smederevu od 6. do 11. jula

0
2708

Program manifestacije Teatar u tvrđavi neće biti okrenut performansu i instalaciji, već klasičnom pozorištu, veštinama profesije i avangardi, najavio je selektor Radoslav Pavlović.

Na preteči ovog festivala, Tvrđava teatru, performansi su izgledali ovako ...
Na preteči ovog festivala, Tvrđava teatru, performansi su izgledali ovako …

„Ono što se danas olako naziva modernim istraživačkim teatrom istraženo je i odigrano ’70-ih godina prošlog veka u predstavama Ljubiše Ristića, Dušana Jovanovića, Milana Pletela, Branke Andrić, Katalin Ladik i tad početnice Marine Abramović“, naveo je Pavlović u tekstu objavljenom u katalogu festivala.

Pavlović je naveo da je pozorište u Srbiji „moderno već pola veka“ i dodao da je drugi dobar razlog što Teatar u tvrđavi ostaje posvećen pozorišnim postojanje Bitefa, jenog od najuglednijih među svetskim pozorišnim festivalima.

„Vremenom i drugi festivali u Srbiji su počeli da liče na Bitef, a da Bitef nisu bili i zato je bilo važno postaviti tačku razlikovanja: Teatar u tvrđavi je različit jer bez razlika nema umetnosti ni puta do istine i vrline“, rekao je Pavlović.

Teatar u tvrđavi
Teatar u tvrđavi

Kako je najavljeno, drugi festival Teatar u tvrđavi otvoriće koprodukcijska predstava smederevskog Kulturnog centra, Šabačkog pozorišta i Narodnog pozorišta iz Niša „Duge noći i crne zastave“ po romanu i u dramatizaciji Dejana Stojiljkovića, a biće prikazano i pet predstava po tekstovima Čehova, Šekspira, Jovana Sterije Popovića i drugih autora.