Dogodilo se na današnji dan – 11. jun

0
1898
11. jun

11. jun

11. jun

1184. p. n. e. – Smatra se da su na današnji dan Grci zauzeli Troju. Detalji Trojanskog rata sačuvani su u Homerovom spevu „Ilijada“, ali se ne mogu pouzdano istorijski utvrditi ni proveriti.

1864. – Rođen je Rihard Štraus, nemački kompozitor i dirigent, nastavljač programske muzike, značajan stvaralac moderne muzičke drame, majstor orkestracije. Komponovao je opere, operete, simfonijske poeme, balete, kamernu muziku i sl. Glavna dela: „Saloma“, „Elektra“, „Egipatska Helena“, „Arabela“, „Don Huan“…

1895. – Održane su prve auto-trke.

1944. – U Njujorku je otvorena prva srpska pravoslavna crkva na teritoriji SAD-a. Reč je o crkvi svetog Save.

1979. – Umro je Džon Vejn, američki glumac, junak mnogih vestern filmova, a snimio ih je preko stotinu. Glavni filmovi: „Poštanska kola“, „Miran čovek“, „Rio Bravo“, „Čovek koji je ubio Liberti Valansa“, „Alamo“…

1982. – Film „E.T. vanzemaljac“ počeo je da se prikazuje u bioskopima.

1989. – Sedamnaestogodišnji Majkl Čeng postao je najmlađi pobednik French Open-a (i prvi Amerikanac koji je od 1955. godine pobedio na ovom turniru), nakon što je u finalnom meču porazio Šveđanina Stefana Edberga.

1990. – Umro je srpski istoričar Vasa Čubrilović, učesnik atentata na austrugarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda 1914. u Sarajevu, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Kao učenik je pristupio nacionalno-revolucionarnoj organizaciji „Mlada Bosna“, a kao najmlađi učesnik Sarajevskog atentata osuđen je na 16 godina robije i bio je u zatvoru sve do sloma Austrougarske u Prvom svetskom ratu. U Drugom svetskom ratu bio je zatvoren u logor na Banjici. Studirao je filozofiju na Beogradskom univerzitetu, gde je doktorirao 1927. Između dva svetska rata, pripadao je progresivnom krilu Zemljoradničke stranke, a posle Drugog svetskog rata, bio je direktor Balkanološkog instituta i ministar u vladi Jugoslavije. Autor je oko 70 istorijskih knjiga i studija. Dela: „Bosanski ustanak 1875-1878“, „Poreklo muslimanskog plemstva u Bosni i Hercegovini“, „Prvi srpski ustanak i bosanski Srbi“, „Politička prošlost Hrvata“, „Istorija političke misli u Srbiji XIX veka“, „Odabrani istorijski radovi“.

1991. Microsoft je izbacio novu verziju MS DOS 5.0.

1999. – Ruski bataljon s 23 kamiona, 16 oklopnih transportera, pet džipova i jednim vozilom veze prešao je iz BiH na teritoriju Savezne Republike Jugoslavije tokom prepodneva i uveče je prispeo na Kosovo i Metohiju kao prva jedinica iz sastava Kfora, zaposevši potom aerodrom Slatina kod Prištine, što je silno iznenadilo vojne zapovednike i vlade zemalja NATO.